BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folyamatosan rekordokat döntött a forint

Több mint egy százalékot erősödött a forint a budapesti bankközi devizapiacon, majdnem elérte eddigi csúcsárfolyamát az euróval szemben.

Délután négy órakor az eurót 235,85/95 forinton jegyezték a budapesti bankközi kereskedelemben a kedd délutáni 238,80/90 után, ami 1,24 százalékos forinterősödésnek felel meg. A legerősebb forintjegyzés 235,55 forintos euróárfolyamnál volt, ami a megközelítette a valaha elért legmagasabb forintárfolyamot.

A jelenlegi euró árfolyamszint 2003 januárja óta a legalacsonyabb; akkor 234,69 forintos MNB középárfolyam jelentette azt a szélső értéket, amelyet már erőteljes jegybanki beavatkozás, és így hirtelen forintgyengülés követett. Az elmúlt közel öt és fél évben 240 forint alatti euróárfolyam - az elmúlt napokra jellemző irányzat kibontakozásáig - nem fordult elő.

A nap folyamán egyébként is erősödő forintnak külön "besegített" a lengyel jegybank kamatemelését követő zloty erősödés, amivel párhuzamosan újabb egy forinttal gyengült az euró.

A dollárt 151,20/30 forinton jegyezték, szemben az előző délutáni 152,90/95 forinttal.

A bankközi forintpiacon változatlanul alacsony, 7,60 százalék körüli az O/N kamat. Az állampapírok másodpiacán megélénkült a kereslet és mérséklődtek kissé a hozamok: a három-öt éves lejáratoknál 10 bázispont körül, hosszabb lejáratokon ennél kisebb mértékben. A kereskedők arról számoltak be, hogy a külföldi befektetők, akiknek jelentős mértékben lecsökkent a forint kötvény állománya az utóbbi időkben, ismét vásárlóként jelentkeztek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.