BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyugdíjasok dirigálnak: mennyi pénzzel, mikor jöjjön a postás

Csaknem háromezer ügyfelet gyűjtött három héttel ezelőtti indulása óta a Magyar Posta új szolgáltatása. A postanyugdíjszámla annak köszönheti a népszerűségét, hogy az ügyfél maga határozhatja meg a kézbesítés összegét és annak időpontját.

Immáron háromezer nyugdíjas határozhatja meg, hogy mikor és mennyi pénzt hozzon a házhoz a postás. A Magyar Posta új szolgáltatása ugyanis lehetővé teszi, hogy a nyugdíjasok havi járandóságuk egy általuk meghatározott részét azon a napon kapják kézhez, amikor akarják. A postanyugdíjszámla névre keresztelt szolgáltatás három hete indult el; a posta az év végére 20-25 ezer, öt éven belül pedig 150-200 ezer ügyfélre számít.

„Mivel évi százezer fővel csökkent az utóbbi esztendőkben a hagyományos nyugdíjkézbesítést igénylők száma, a Magyar Posta kénytelen volt egy új szolgáltatással előállni, hogy ne csússzon ki a lába alól a piac" – mondta el lapunknak Tomecskó Tamás, a Magyar Posta szóvivője. Értesüléseink szerint egyébként annak ellenére, hogy mind népszerűbb az idősek körében a folyószámlás nyugdíjátutalás, 1,9 millióan továbbra is a hagyományos keretek között kapják havi járandóságukat.

A postanyugdíjszámla további újdonsága, hogy a havi ellátásból ki nem kért rész a nyugdíjszámlán kamatozik, s ehhez az úgynevezett nyugdíjkártyával (amely megfelel a hagyományos bankkártyáknak) bármikor hozzá lehet férni. Így akár a postahelyek POS termináljain keresztül, vagy bármelyik banki ATM-nél lehet készpénzt felvenni, illetve az elfogadóhelyeken vásárolni. Sőt, a kártyával a sárga csekkek is fizethetők a postákon.

Néhány pontban összeszedtük a tudnivalókat:

Ki nyithat postanyugdíjszámlát?
Kizárólag Magyarországon élő nyugdíjas veheti igénybe. A folyószámla megnyitásának feltétele, hogy az igénylő jogosult legyen a nyugdíjra, s ezt hatósági okmánnyal igazolni is tudja. Továbbá a megnyitást követően a számlára rendszeresen érkeznie kell a nyugdíjjóváírásnak.

Párosan is igényelhető
A postanyugdíjszámla két személy nevére is szólhat. Ebben az esetben ugyanazok a számlakezelési jogok illetik meg mindkét felet, külön-külön is. A bankszámlaszerződéssel kapcsolatos ügyekben – mint például a számla módosítása, vagy megszüntetése – azonban a két számlatulajdonos csak együtt dönthet.

Mennyi pénzt hoz ki a postás?
A postai számlára érkező nyugellátás legfeljebb 50 százalékát – ami nem lehet több 100 ezer forintnál – lehet kikérni egy hónapban. Ezt az összeget a postás azon a napon fogja kézbesíteni, amelyet az ügyfél a szerződésben megjelölt. Ezt a dátumot bármikor lehet módosítani.

Amikor a postás hiába csenget
Ha nincs otthon senki, aki átvehetné a nyugdíjat, akkor a sikertelen kézbesítéstől számított 10 munkanapon belül lehetőség van felvenni azt a postán. Ha ez a határidő is lejár, akkor a negyedik munkanapon a fel nem vett összeget jóváírják a postanyugdíj-számlán.

Hitel is igényelhető
A nyugdíjszámlához folyószámlahitel igényelhető, ennek minimális összege 25 ezer, maximális összege 500 forint, de legfeljebb a számlára érkező nyugellátások együttes összegének száz százaléka. Alapfeltétel, hogy a hiteligénylés időpontját megelőzően legalább egy havi nyugellátásnak be kell érkeznie a számlára.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.