BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kamatot emelt a svéd jegybank

Negyed százalékponttal, 4,50 százalékra emelte alapkamatát a svéd központi bank (Riksbank).

A skandináv jegybank még 2006 elején kezdte szigorító ciklusát, a mostani volt a tizenkettedik kamatemelés . A Riksbank célja a maximum 3 százalékos tizenkét havi infláció. (Az utolsó adat szerint Svédországban a tizenkét havi fogyasztóiár-emelkedés májusban 4 százalék volt )

A svéd központi bank előrejelzése szerint emelte a harmadik negyedévben már várhatóan nem szigorít tovább, de az utolsó negyedévre 4,8 százalékos kamatkörnyezet jósolt az áprilisban jelzett 4,3 százalék helyett. Emelte inflációs előrejelzését is, idén évi átlagban 3,9 százalékra az áprilisban jelzett 3,5 százalékról.

GDP-növekedési előrejelzését viszont rontotta: idén 2,1 százalékra a korábban jelzett 2,6 százalékról. Jövőre 1,2 százalékra számít az eddig várt 1,8 százalékos GDP-többlet helyett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.