BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nézze meg, milyen törvényeket sértett az OTP, az MKB és a Raiffeisen, illetve az UniCredit Bank

Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (Felügyelet) 2008. februártól témavizsgálatot folytatott az MKB Banknál, az OTP Banknál, a Raiffeisen Banknál és az UniCredit Banknál - írja a Privátbankár.

A Felügyelet azt vizsgálta, hogy a tőkepiacon jelentős szerepet betöltő univerzális bankoknál a befektetési szolgáltatási tevékenységgyakorlás során az érintett piaci szereplők betartják-e a határidős ügyletek letéti követelményeire, az azokhoz kapcsolódó nyilvántartások megfelelőségére, illetve az ügyfélkövetelések védelmére vonatkozó jogszabályokat.

A vizsgálat valamennyi vizsgált banknál a tőkepiaci törvény (Tpt.) és a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról szóló törvény (Bszt.) alapvető követelményeit sértő működési gyakorlatot, illetve hiányosságokat tárt fel.

A Felügyelet - a jogszabályoknak megfelelő működésre való felszólítások, rendkívüli adatszolgáltatások elrendelése mellett - a vizsgált intézményeket (az UniCredit Bank kivételével) felügyeleti bírsággal is sújtotta.

 A Raiffeisen Bank esetében 8,5 millió, az OTP Bank esetében 6,5 millió, az MKB Bank esetében pedig 4,5 millió Ft összegű bírság kiszabásánál a Felügyelet a jogszabályi előírások mellett a PSZÁF Felügyeleti Tanácsa által a közelmúltban elfogadott új felügyeleti intézkedési politika előírásait is figyelembe vette. A bírság mértékét mindhárom érintett bank esetében befolyásolta, hogy a piacon jelentős súlyú intézményről volt szó - olvasható a PSZÁF közleményében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.