BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekord! A "forró tőke" ismét menekül a csábító olajpiacra

Csütörtök reggel már korán új árrekordokkal kezdte a napot a kőolaj a szabadpiacon, 145 dollár fölé emelkedve. A mostani rohamot az magyarázza, hogy az amerikai Fed múlt szerdai kamatdöntése óta - nem változtatott a kamaton, és kommentárja nem igazolta a távolabbi kamatemelési várakozásokat sem - a dollár gyengébb, és a részvénypiacok is meredeken zuhannak a profitkilátások rosszabbodása miatt. Ezért a "forró tőke" ismét menekül a csábító olajpiacra.

E héten is ez a drágulás fő oka, tetézve a legújabb iráni ellenfenyegetésekkel - egyebek közt a Perzsa(Arab)-öböl olajszállítási útvonalainak lezárására -, válaszul a vélt izraeli légitámadási tervekre az iráni atomipari létesítmények ellen. Csütörtökön növelte a feszültséget az amerikai nyilatkozat arról, hogy szükség esetén megvédik a hajózási útvonalakat. Az ellátás világszinten továbbra is bőséges. Májusban az OPEC-országok termelése napi 32,12 millió hordóra nőtt az áprilisi, napi 31,71 milliós átlagról.

Az OPEC exportja az elmúlt néhány héten az idei eddigi legnagyobbra növekedett tovább a hajózási-szállítási forgalmat figyelő brit Oil Movements cég becslése szerint. Szaúd-Arábia akár félmillió hordós termelésnövelést ígért júliusra, és napi 2,5 millió hordós többletet másfél éven belül, pedig - amint az OPEC elnöke a múlt héten ismét emlékeztetett - a kereslet az idén eddig csökkent, és jelenleg is tovább apad.

Egy friss statisztika szerint az Egyesült Államokban az elmúlt négy hét átlagában a teljes olajtermék-fogyasztás 3,2 százalékkal kevesebb volt, mint tavaly ilyenkor, és a múlt héten tovább nőtt az amerikai stratégiai tartalék is olajtermékekből. Igaz, a növekedés kisebb volt a piaci várakozásnál, és a kőolajtartalék csökkent, a kisebb felhalmozás miatt. A kínai kereslet várható további apadására utal, hogy csütörtökön kiderült: a kínai kormány visszavonja az importadó-visszatérítést az olajtársaságok számára, miután a múlt hónapban 18 százalékkal emelték az üzemanyagok árát Kínában.

Az OPEC-tag Katar olajipari minisztere vasárnap azt mondta, a piac túltelítettsége miatt tulajdonképpen csökkenteni kellene a termelést, de ez most "lélektanilag nem lenne bölcs" intézkedés, sőt, - mint mondta - inkább "megpróbáljuk enyhíteni a lélektani feszültséget". A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate a legközelebbi, augusztusi határidőre csütörtök reggel hordónként (159 liter) 144,38 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) CME Globexen folytatódó elektronikus jegyzésében, 81 centtel drágább a szerdai New York-i zárónál.

 Szerdán 143,57 dolláron végzett a NYMEX-en, 2,60 dollárral drágábban, mint kedden. Csütörtök reggel 144,57 dollárig drágult, ez a legújabb csúcs a legközelebbi határidők történetében a jegyzés 1983. márciusi kezdete óta, és idén a negyvenharmadik napi csúcsdöntés. Az etanolkeverésre alkalmas normálbenzin a legközelebbi, augusztusi határidőre csütörtök reggel gallononként (3,78 liter) 3,5615 dollár volt a Globexen, 0,0121 dollárral drágább a szerdai New York-i zárónál. Szerdán 0,0360 dollárral drágult. Múlt pénteken napközben 3,5850 dollárig emelkedett, ez a legközelebbi határidők új rekordja, a tizenkilencedik egynapi csúcsdöntés az idén. Csütörtök reggel a földgáz millió brit hőegységenként (mmbtu, hozzávetőleg 28,264 köbméter) 13,480 dollár volt augusztusra a Globexen, 0,091 dollárral drágább a szerdaii NYMEX-zárónál. Szerdán 0,116 dollárral olcsóbbodott.

 Az eddigi rekord a legközelebbi határidőre a jegyzés történetében 15,78 dollár volt, 2005. december 13-án. Az mai értékben 17,193 dollárnak felel meg. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta a legközelebbi, augusztusi határidőre csütörtök reggel 145,30 dollár volt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében, 1,04 dollárral drágább a szerdai zárónál. Szerdán 144,26 dolláron zárt, 3,59 dollárral drágábban, mint kedden. Csütörtök hajnalban 145,59 dollárig drágult, ez a legújabb csúcs a legközelebbi határidők történetében a jegyzés 1988. júniusi kezdete óta, és idén a negyvenegyedik napi rekorddöntés. A legalacsonyabb ára hordónként 9,55 dollár volt, 1999. decemberben, mai áron 12,10 dollár.

Az európai párlatkereskedelem számára irányadó, antwerpeni, rotterdami és amszterdami fizikai piacra (ARA) alapozott gázolajjegyzés a legközelebbi, júliusi szállításra csütörtök reggel tonnánként 1306,00 dollár volt az ICE-n, 17,50 dollárral drágább a szerdai zárónál. Szerdán 1288,50 dolláron zárt, 11,75 dollárral drágábban, mint kedden. Szerdán napközben, 1310,00 dolláron, új csúcsot ért el a legközelebbi határidőre. Az ICE-n zajló tranzakciókkal érintett mennyiségnek hagyományosan körülbelül 1 százaléka kerül tényleges szállításra. Csütörtök reggel az arany unciája (31,1035 gramm) 942,65 dollár volt Londonban azonnalra vételi oldalon, tízheti csúcs közelében, 0,05 dollárral drágább, mint szerdán későn. Március 17-én napközben, 1030,80 dolláron, új rekordot ért el. Az azonnali aranyár január 3-án 869,05 dolláron kezdte a rekordsorozatot, a dollár gyengeségére játszó nemzetközi spekuláció és az inflációs félelmek miatt, miközben a világ tényleges, fizikai aranykereslete csökken, mind az iparban, mind a kiskereskedelemben. Az előző árrekordsorozat 1980. január 21-én fejeződött be az iráni iszlám forradalmat követő piaci felfordulásban, szintén viszonylag gyors infláció közepette, 850 dolláron, ennek az összegnek a mai vásárlóértéke 2398 dollárnak felel meg. Azóta 1999. augusztus 25-én végzett a legolcsóbban, 253,00 dolláron, ez mai áron 320,57 dollár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.