BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyon rossz hír a svájci frankosoknak! Történelmi csúcson a lakáshitelkamat!

Júliusban nőtt a svájci frank alapú lakáshitelek kamata a bankoknál, miközben a forintbetétek kamatai csökkentek.

A hetedik hónapban a forinthitelek közül a folyószámlahitelek kamatlába 19 bázisponttal rekordszintre, 22,83 százalékra nőtt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jegybank 2001 májusa óta vezeti a statisztikát, azóta ez volt a lehmagasabb kamat. A fogyasztási hitelek is drágultak: hitelköltségmutatójuk 21 bázisponttal 24,81 százalékra nőtt, a forint alapú lakáshitelelé pedig 20 bázisponttal 13,52 százalékra emelkedett.

A svájci frank alapú hitelek közül a fogyasztási célú kölcsönök olcsóbbak lettek. Közülük a legföljebb egy éves kamatfixálásúak átlagos kamatlába 19 bázisponttal 7,11 százalékosra csökkent, hitelköltségmutatójuk 23 bázisponttal 10,07 százalékra esett. A lakáshitelek ezzel szemben rekordszintre drágultak. Évesített kamatlábuk 9 bázisponttal 5,03 százalékra, hitelköltségmutatójuk 22 bázisponttal 7,05 százalékosra nőtt. Ez a 2005 óta vezetett statisztika történetében a legmagasabb érték.

A forintbetétkamatok viszont csökkentek a hónapban. A látra szóló betétekre 2,71 százalékot, az évenbelül lekötöttekre pedig 7,35 százalékot fizettek a bankok. Drámaian, 2,16 százalékponttal 6,58 százalékra zuhant a egy és két év közötti lejáratú betétek kamata. Az ennél hosszabb távú lekötésekre 4,34 százalékos kamatot adtak a hitelintézetek.

Az euróalapú lakáshitelek kamata és hitelköltség mutatója csökkent, a folyószámlahitelek és a fogyasztási hitelek azonban drágultak. Ez nyilván annak is köszönhető, hogy az Európai Központi Bank 25 bázisponttal 4,25 százalékosra emelte az euró irányadó rátáját. Az euróbetétek kamata ennek ellenére az egy hónappal korábbi 4,33 százalékról 4,24 százalékosra csökkent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.