BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gondolja meg, mivel fizet! Bankkártyával jobban fogy a pénz

Jobban megnézzük, hogy mire és mennyit adunk ki, ha készpénzzel fizetünk, mint ha ugyanezt bankkártya vagy csekk közbeiktatásával tesszük – hangoztatják amerikai kutatók.

A New York Egyetem és a Maryland Egyetem által támogatott vizsgálat nyomán kiderült, hogy minél valósabbnak érezzük a fizetési eljárást, annál szigorúbbra fogjuk a költekezést. A dolog fordítottja is igaz, minél elvontabb és minél átláthatatlanabb a pénzforgalom lebonyolítására alkalmazott technika, annál lazábban kezeljük a pénzt.

A két egyetem kutatói több kísérlettel is igazolták a vizsgálatuk végeredményét - írja a Financial Times. Mint arról egy pszichológiai szaklapban (Journal of Experimental Psychology) beszámoltak, az egyik kísérletet piackutatásnak álcázva hajtották végre, ennek során a csoport tagjait arra kérték, hogy válasszanak egy fiktív étterem étlapjáról. A csoport egyik felével közölték, hogy hitelkártyával is lehet fizetni, a másiknál csak készpénz alkalmazását kötötték ki. A kártyás fizetésnél jóval nagyobb költekezési hajlandóság jelentkezett. Egy további kísérlet során arra kérték egy csoport tagjait, hogy vásároljanak be egy családi-baráti ünnepség céljára. A kártyás fizetésnél 175 dolláros átlag jött ki, míg a készpénzesnél csak 145 dollár.

Egy további próba során hitelkártyás és készpénzes fizetőket kértek meg, becsüljenek meg és adjanak össze egy-egy árujegyzékben szereplő tételsort. Itt rendre azok jelöltek meg alacsonyabb árakat, akik előtt a plasztik fizetőeszköz alkalmazása lebegett. A tanulmány szerzői szerint a fizetéshez kapcsolódó „fájdalomérzet” sokkal gyengébb a bankkártyák használata során, ezért a felelőtlen költekezés és a tékozló életvitel megfékezését is a pénzforgalom ezen körében kell kezdeni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.