BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brutálisan eladósodtak a magyar háztartások!

Szeptemberben már 340 milliárd forinttal haladta meg a háztartások hitelállománya a betétállományt. Ilyen nagy különbség még sosem volt a hitelek javára!

A háztartások hitelállománya csaknem 300 milliárd forinttal 6879,2 milliárd forintra nőtt szeptemberben, miközben betétállományuk ennek csak a tizedével nőtt, 6540,9 milliárdra emelkedett - közölte a Magyar Nemzeti Bank. Ez az eredmény azért érdekes, mert a lakosság megtakarítási állománya az idén márciusig mindig meghaladta a hitelállományt, és ekkora mértékű eltolódás a hitelek javára még sohasem volt.

A kilencedik hónapban a háztartások 121,3 milliárd milliárd forintnyi hitelt vettek föl, ebből 120,2 milliárdot devizában. Az állomány azonban nem csak emiatt nőtt, hanem a forint gyengülése miatt is: a devizakölcsönök átértékelődése ugyanis 177,7 milliárd forinttal dobta meg az állományt.

A megtakarítási oldalon elszomorító volt a helyzet. A betétállomány 33,2 milliárd forinttal gyarapodott ugyan, ám ebből mindössze 4,5 milliárdot tett ki a valódi növekmény, a maradék 28,7 milliárd forintnyi emelkedés a devizabetétek forintgyengülés miatti átértékelődésének köszönhető.

Októbertől azért lehet némi remény a hitel-betét arány javulására. A hónapban ugyanis több hitelintézet is felhagyott a devizaalapú, különösen a svájci frank alapú kölcsönök folyósításával, emellett a szigorította hitelfeltételeit. A szokásos hitelakciók helyett pedig elárasztották a médiát az egyre magasabb kamatot ígérő betéti ajánlatok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.