BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hogyan áll a forint? A dollár folytatja rendkívüli erősödését

A hazai fizetőeszköz korrigálja az elmúlt napok gyengélkedését: délután a forint árfolyama 276-277-es értékszinten mozgott az euróval szemben. A régió többi devizája is enyhén erősödik: a lengyel zloty 0,17 százalékkal 3,87-re kapaszkodott vissza a közös pénzzel szemben, a cseh korona pedig 24,88-ra erősödött vissza 25,6-ról az euró ellenében.

Recessziós félelem hajtja a befektetőket, akik folyamatosan menekülnek ki a feltörekvő eszközökből a biztonságosabbnak vélt dollár és jen eszközeikbe.

A dollár árfolyama ezért folytatja a rendkívüli erősödését az európai devizával szemben: délután 1,25-re ereszkedett a kurzus. A recessziós félelmet hajtja, hogy a várakozásokat alulmúlta a német termelői árindex alakulása, és a gazdasági kilátások romlásáról szóló hírek jönnek az Egyesült Királyságból és Kínából is.

Úgy tűnik a pénzpiaci krízis reálgazdasági hatása elérte a fejlődő gazdaságokat is, ez mozgatja a nemzetközi devizapiacot, és emiatt erősödik a dollár és a jen. Az orosz rubel például kétéves mélypontra süllyedt a dollárral szemben: 27,24 a váltás. Az euró árfolyama 117-es értékre gyengült a jennel szemben.

Elemzők szerint a magyar jegybank e heti 3 százalékos kamatemelése dominó hatást gyakorolhat az európai kis devizák után fizetett felárban. Ma a dán jegybank (októberben már másodszorra) 50 bázisponttal 5,5 százalékra emelte az alapkamatot. November 6-én dönt a cseh jegybank az EU legalacsonyabb rátájáról, egyelőre a piac vágást áraz.

A világ nagy gazdasági övezeteiben eközben fokozódik a kamatcsökkentési várakozás: novemberben megkezdheti a vágást az Európai Központi Bank és az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed is vághat még az irányadó kamaton, hogy lassítsa a globális recessziót.

Vagyis kinyílik az olló a nagyobb gazdaságok pénzei után fizetett kamat és a kisebb feltörekvő devizák felárai után. Kérdéses ez rövid távon képes e megfordítani a tőkeáramlás irányát. Pekingben ma tárgyalnak az európai és ázsiai gazdasági vezetők, akik a tőkepiaci helyzet kezelésére a Nemzetközi Valutaalapnak szeretnének hangsúlyosabb szerepet adni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.