BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lehet Más a Politika - Javaslatok a válság kezelésére

A Lehet Más a Politika (LMP) javaslatokat dolgozott ki Magyarország részére a gazdasági válság átvészelésére. A párt a hitelminősítők működését úgy alakítaná át, hogy a befektetők érdekeit szolgálják.

A pénzügyi helyzet stabilizálásához és a bizalom megerősítéséhez rövid távon  tovább kell csökkenteni a költségvetési hiányt, és el kell fogadni a közpénzügyi törvényt és minél előbb csatlakozni kell az ERM2 rendszerhez és az euróövezethez.

A rendelkezésre álló IMF-EU hitelkeretből ki kell váltani a magasabb kamatozású hiteleket. A jelenleg 11 milliárd euró nagyságú állampapír-állomány csökkenésével kisebb lesz a kockázata annak, hogy a befektetők ezt a tőkét hirtelen kivonva újabb pénzügyi válságot okozzanak.

Hosszabb távon a pénzügyi rendszer stabilitása érdekében a külső adósságpályát rendbe kell hozni és fenntarthatóvá kell tenni, hogy biztosan csökkenjen a reálkamat. Gazdasági növekedésre van szükség. Jelenleg a GDP 7 százaléka vándorol évente külföldre kamat és osztalék formájában. Az adósságállományt csak úgy tudjuk érdemben csökkenteni, ha gazdaságunk és az állam bevételei növekednek.

Az LMP a rossz hitelek államosítása helyett a svéd példa alapján a bankrendszer állami feltőkésítését javasolná. A hitelminősítők működését átalakítaná át, hogy azok ne a kibocsátók, hanem elsősorban a befektetők érdekeit szolgálják.

Az LMP szerint új célt kell tehát kitűzni a gazdaságok elé. Az eladósodásból finanszírozott fogyasztás, amire a világgazdaság az utóbbi években épült, nem csak pénzügyileg, de ökológiailag is fenntarthatatlan.

"Olyan fejlődési modellt kell választanunk és olyan fejlesztési célokat kell megfogalmaznunk, amelyek úgy lehelnek új életet a reálgazdaságba, hogy közben nem fokozzák a pénzügyi instabilitást, hozzájárulnak az éghajlatváltozás és a környezeti válság megfékezéséhez, s eközben valódi lehetőséget teremtenek a szegénység felszámolására, illetve az egyenlőtlenségek csökkentésére. Nem önkorlátozást és leépítést hirdetünk, hanem a személyes, gazdasági és társadalmi megújulás lehetőségét."

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.