BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szeretne adójóváírást? Itt a NYESZ-szezon!

A nyugdíj-előtakarékossági számla, közismertebb rövidített nevén a NYESZ a Takarékbank most publikált elemzése szerint a válság ellenére is nyereséges terület. Annak ellenére, hogy ez köztudottan mostohagyerek a banki termékpalettán, nem is kínálja minden bank, de aki igen, az sem fordít rá nagy figyelmet.

Év végén ugyanakkor eljön a szezonja, főleg az általa igényelhető adó-visszatérítés miatt. A Takarékbank elemzése szerint idén is sokan lesznek, akik a kapcsolódó adó-visszatérítési kedvezmények miatt az év utolsó napjaiban nyitnak nyugdíj-előtakarékossági számlát.

A 2008-ban elhelyezett összegek után járó 30 százalékos, maximum 130.000 forintos adó-visszatérítéssel ugyanis az is élhet, aki megtakarításait az év utolsó napjaiban helyezte el a NYESZ számláján. A TakarékBank most elkészített elemzése alapján az idei évben sokkal jobban járhatott az, aki önkéntes nyugdíjpénztári befizetés helyett a NYESZ-t választotta. A magyar nyugdíjrendszer negyedik pillérét képviselő NYESZ 2006-os indulása óta komoly felfutást könyvelhet el.

Ezt több meghatározó előnyének köszönheti: a számlán az adott évben elhelyezett megtakarítások után járó maximum 130 ezer forintos adó-visszatérítés mellett a kedvező hozamot a kamat- és árfolyamnyereség-adómentesség is biztosítja. A számlavezetés kedvező díja mellett pedig az ügyfél befektetési szabadsága, a tőkeallokációs döntésekben való aktív részvétele is komoly vonzerő lehet. Mindezek hatására a 2006-ban indult NYESZ lehetőségeivel 2008 végére várhatóan már 160 ezer lakossági ügyfél fog élni, és a feltételek változatlansága mellett a TakarékBank becslései szerint a NYESZ számlák száma 2012 folyamán éri majd el a félmilliót.

Az egy számlára jutó megtakarítások átlagos nagysága a NYESZ számlákon 2007-ben átlagosan 1,3 millió forint volt, ez az összeg várhatóan az idei évben sem fog nőni (vagyis az összes elhelyezett összeg a számlák számával együtt körülbelül duplázódni fog.) Az elemzésből kitűnik, hogy a NYESZ-számlákon tartott tőke döntő részét tulajdonosaik a mai napig befektetési jegyekbe fektetik.

Számlaköltségek: NYESZ vs önkéntes nyugdíjpénztár

A bank számításai szerint a Takarékbanknál NYESZ-számlán elhelyezett 1,3 millió forint mellett 10.400 forint átlagos számlaköltséggel számolhatunk. Megjegyzendő, hogy ez az értékpapír-forgalmazó takarékszövetkezetben elérhető számla rendelkezik jelenleg a piacon a legkedvezőbb feltételekkel: azon – a többitől eltérően - a vételi megbízás ingyenes, és eladási megbízási díj is csak részvények esetében merül fel. Elsősorban a működési tartalék levonása miatt egy átlagos kondíciójú önkéntes nyugdíjpénztári számlán ugyanekkora összeg elhelyezése 42.380 forint éves költséget von magával, ami az előző összegnek több mint négyszerese.

Éves hozamok: NYESZ vs önkéntes nyugdíjpénztár

A NYESZ számlán megvalósított különböző befektetési stratégiák esetében lehetőség volt sokkal jobb teljesítmények elérésére, mint a pénztárak portfólióinál: adójóváírás nélkül is csupán a felerészben részvényeket tartalmazó portfólió hozama lett veszteséges, az adójóváírással pedig valamennyi befektetés magas megtérülést biztosíthatott. Mindez elsősorban a NYESZ rugalmas befektetési konstrukciójának köszönhető.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.