BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tőzsdék: oda a pénz fele

Több mint 30,35 ezer milliárd dollár tűnt el a világ tőzsdéiről az idén, vagyis az év eleje óta megfeleződött a részvények értéke.

A piacok mélyrepülését az amerikai másodrendű jelzálogpiac összeomlása indította el, igazán padlóra azonban csak az ez év őszén bekövetkezett események – a bankcsődök, a pénzügyi piacon eluralkodott bizalmatlansági válság és a gazdasági recesszió – küldték az árfolyamokat.

A válságra legérzékenyebben reagáló piacok 70 százaléknál is többet buktak az idén, így járt egyebek között az orosz, az ukrán és a román tőzsde is; az izlandi részvényindex pedig január óta csaknem 95 százalékot zuhant. A budapesti parkett sorsa a világátlaghoz hasonlóan alakult: a BUX 52,7 százalékot esett az év eleje óta.

A krízis a BUX-kosárba tartozó minden részvényen nyomott hagyott: egyetlen papír mostani árfolyama sem haladja meg a tavaly év végi szintet. A vezető részvények közül a legnagyobb mértékben az OTP esett, amelynek mostani árfolyama alig harmada az egy évvel ezelőttinek.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.