BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Citigroup eladja értékforgalmazóját a Morgan Stanley-nek

Az amerikai Citigrioup, nemrég még a világ legnagyobb bankcsoportja, fogyatkozni kezd: eladja értékforgalmazó részlege, a Smith Barney több mint felét a szakmabeli Morgan Stanley bankháznak.

Piaci várakozások szerint a Citigroup átszervezi magát "jó" és "rossz" bankegyüttessé, és a "rossz" részleg nagyrészét igyekszik majd eladni, részint a magánszektorban, részint az amerikai kormánynak. A vegyesvállalatba vitt Smith Barneyban a Citigroup része 49 százalék marad, az 51 százalékos többségért a Morgan Stanley 2,7 milliárd dollárt fizet a Citigroupnak, opcióval arra, hogy öt év múlva övé lehet a Smith Barney 100 százaléka.

A Morgan Stanley Smith Barneynak nevezett vegyesvállalat a legnagyobb amerikai értékforgalmazó lesz, 1,7 billió dollár ügyfélvagyonnal. Több tőzsdeügynök alkalmazottja lesz - több mint 20 ezer -, mint a Bank of Americának, amely néhány napig a legnagyobb volt e szakmában az Egyesült Államokban, miután január elsejével zárta a volt befektetési bank Merrill Lynch megvásárlását.

Az amerikai tartalékbankrendszer (Fed) elnöke, Ben Bernanke egy keddi előadásában azt mondta, hogy további állami segítségre van szükség a pénzügyi szektor stabilizálásához. Ennek keretében pénzintézetek nem teljesítő eszközeinek további lehetséges felvásárlásáról és garanciákról szólt, és arról az elképzelésről is, hogy létrehoznak egy állami "rossz bankot", amely megvenné a "mérgező vagyonelemeket" a magán pénzintézetektől.

A Citigroup eddig már - októberben és novemberben - 45 milliárd dollárt kapott tőkeemelésként az amerikai állami bankmentő program keretében, miután 2007. decemberben és tavaly januárban 30 milliárd dollárt szerzett a nemzetközi tőkepiacon, de az nem bizonyult elegendőnek. Elemzők szerint a Citigroup hamarosan nagy veszteséget jelent a tavalyi utolsó negyedévről, és bejelenti átszervezési tervét, amely szerint ezentúl a vállalatfinanszírozásra, a befektetési és a lakossági banktevékenységre összpontosít, a "bonyolult kintlevőségeket" pedig külön részlegbe viszi.

Az így kialakuló "rossz" bankrészleg vagyona 600 milliárd dollárnak ígérkezik - ez körülbelül egyharmada a Citigroup mostani mérlegfőösszegének -, és ezt később megpróbálják eladni, benne várhatóan a Primerica részleggel, amely életbiztosítás, közös alapok és más pénzügyi termékek értékesítésével foglalkozik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.