BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágult az olaj

A hét utolsó kereskedési napján az európai és az anmerikai benchmark nyersolajtípus árfolyama is emelkedett a tőzsdéken.

A brent hordójáért kora délután 47,2 dollárt, a WTIéért 42,7-et adtak Londonban, illetve New Yorkban. Az olajárak az amerikai gazdaság bővülésével kapcsolatban felmerült kedvező híreknek köszönhetően emelkedett a nyugati elemzők szerint.

A 70-90 dfolláros olajárfolyamot tartja elfogadhatónak Abdalla el-Badri, az OPEC titkára, mivel ha ennél alacsonyabban kénytelenek értékesíteni a szervezet tagországai a fekete aranyat, akkor nem marad tőkéjük az új mezők utáni kutatásra, és azok kiaknázására.

Az olajárak esése kapcsán már több tanulmány is felhívta a közvélemény figyelmét, hogy a tartósan alacsony olajárak hosszabb távon kőolajínséghez vezethetnek. Éppen amiatt, amiért az OPEC a 70-90 dolláros árfolyamot tartja elfogadhatónak. Hiszen amennyiben a kitermelők nem képesek folyamatosan bővíteni a kitermelhető olajmezők körét, a meglévők kiürülése után akkor is időbe telik majd az újak feltárása, ha tőke már megfelelő mennyiségben áll rendelkezésre. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.