BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lejtőre került a forint

Tavaly október óta nem látott szintre süllyedt tegnap a forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben. A közös uniós fizetőeszközt délután a 275-ös váltási szint fölött jegyezték, az alpesi deviza pedig csaknem 184 forintig drágult.

Az elemzők szerint a forint gyengülését a befektetői étvágy csökkenése okozhatta, ami a többi régiós devizát is többé-kevésbé a lejtőre küldte, de a több mint 10 százalékkal visszaesett hazai ipari termelésről szóló adat sem tett jót a forintnak.

A hazai fizetőeszköz tegnapi produkciója láttán a szakemberek közölték: helyesen cselekedett a jegybank, hogy a várakozásokkal ellentétben hétfőn nem vágott kamatot, a gyenge forintárfolyam ellenére sem gondolják azonban a közgazdászok, hogy január 19-én elmaradna a Simor András jegybankelnök által már „beharangozott” kamatcsökkentés. A jegybank ugyanis most már aligha tart attól, hogy a gyenge forint miatt nem lesz képes teljesíteni az inflációs célkitűzést, ez a veszély még akkor sem fenyeget, ha 280 forintba kerül az uniós deviza.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.