BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mentenék az adósokat

Pénteken újabb lélektani határt tört át a magyar fizetőeszköz kurzusa: az euróért több mint 290 forintot kértek a devizapiacon. Eközben a svájci frank 195, a jen pedig 2,567 forintig drágult.

A devizahitelesek aggódnak a gyengülő forinttal emelkedő törlesztőrészletek miatt, ráadásul egyre több adós veszíti el a munkáját, így számukra még nagyobb teher a kötelezettségek teljesítése. Problémájukat a múlt hét végén előbb az MSZP, majd Gyurcsány Ferenc miniszterelnök karolta föl.

A kormányzó párt a bankokat szerette volna rávenni, adjanak egyéves törlesztési moratóriumot a munkanélkülivé vált adósoknak, a hitelintézeteknek azonban ilyen gáláns tettre most aligha futná. A miniszterelnöki javaslat már reálisabb: e szerint az állam fizetné átmenetileg a részleteket az adós helyett.

A koncepció pontos részleteit még nem tudni, az viszont szinte biztos, hogy a Bécsben tanácskozó és megroggyant kelet-európai leányaik megsegítéséért lobbizó nyugat-európai bankcsoportok csak örülnek egy ilyen fejleménynek. Rájuk is fér a segítség: a hét végén ugyanis részvényeikre újabb csapást mértek a befektetők.

Az Erste papírjai kilencéves, a Raiffeisen-részvények történelmi mélyponton zártak, az OTP pedig öt és fél éves negatív csúcsot döntött pénteken.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.