BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó vagy rossz a gyenge rubel? - Ellentmondó nyilatkozatok

A rubel gyengesége máris kedvező hatást gyakorolt az orosz vállalatok versenyképességére - jelentette ki a hét végén az orosz törvényhozásban Viktor Hrisztyenko ipari és kereskedelmi miniszter.

Egyes orosz cégek – például a fémtermelők – átstrukturálták rendelésállományukat és növelték az export arányát, mivel erőteljesen csökkent a belföldi kereslet - emelte ki Hrisztyenko.

A gyenge rubel további lehetőségeket kínál importált cikkek hazai termékekkel történő helyettesítésére. A belföldi kereslet ellensúlyozására pedig a moszkvai kormány növelni fogja vásárlásait az orosz vállalatoktól - hangsúlyozta az ipari miniszter.

Ugyanakkor a Kreml a rubel gyengesége miatt kialakuló piaci aggodalomra reagálva közölte: képes megvédeni a fizetőeszközt, amíg az olaj ára 30 dollár alá nem esik. A rubel pénteken zuhant a legmélyebbre, amikor a kormány deficitről, az idei évre pedig stagnáló gazdaságról számolt be.

A bejelentés szerint – 1999 óta először – 6,1 százalékos GDP arányos hiányt könyvel el az orosz állam. Alekszej Kudrin pénzügyminiszter a Dumában úgy fogalmazott: ez jelentős deficit, még a válságot tekintetbe véve is - jelenti a Prime Tass.

A piac most azon töpreng, hogyan alakul a rubel árfolyama, miután a jegybank bejelentette: nem engedi tovább gyengülni a fizetőeszközt, amely tavaly ősz óta 30 százalékot veszített értékéből. A bejelentés szigorúbb fiskális és monetáris politikát irányzott. A helyzetet azonban nehezíti, hogy Oroszország már eddig is mintegy 200 milliárd dollárt veszített külföldi tartalékaiból, az ország fő exportcikkét jelentő olaj ára pedig egyelőre nem emelkedik tartósan.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.