BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mérsékelt emelkedéssel nyitott Európa

Mérsékelt emelkedéssel kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók kedden. A húzórészvény a Vodafone volt, amely a vártnál kedvezőbb negyedéves bevételről számolt be.

Gyengült ugyanakkor a BP olajipari cég árfolyama a csalódást keltő negyedéves adatokra. Mintegy 20 perccel a kereskedés kezdete után a válogatott európai részvények FTSEurofirst 300 indexe 0,6 százalékos növekedéssel 781,62 ponton állt. A londoni FTSE100 index 8 ponttal 4085 pontra erősödött, a frankfurti DAX30 mutató 29 ponttal 4300 pontra emelkedett.

Az ágazatokat tekintve a legjobban a mobilszolgáltatói szektor szerepelt a Vodafone negyedéves eredményének hatására. A cég árfolyama közel 5 százalékkal drágult, mert negyedéves bevétele felülmúlta a becsléseket. A szakértők azt mondták, ezen kívül nem sok minden erősíti a részvényeket, ennek tudható be a tőzsdemutatók minimálisan emelkedése. A leggyengébben az energiaipari papírok szerepeltek a kereskedés kezdetén, miután a BP azt jelentette, hogy a vártnál nagyobb, 2,58 milliárd dollár veszteséggel zárta a negyedévet. Ennek oka részben a kőolaj árának az esése, illetve az, hogy a BP oroszországi leányvállalata jelentősen veszteséges.

A tokiói értéktőzsde kedden 0,6 százalékos csökkenéssel fejezte be a napot. A többi vezető ázsiai börze jórészt emelkedéssel zárt. A DJIA határidős jegyzése 41 pont emelkedést, a Nasdaq-é 8 pont növekedést jelzett. A Brent olajfajta hordónkénti ára 3 cent növekedéssel 44,12 dolláron állt. Röviddel 9.30 óra után a bankközi devizapiacon az euró 1,2856 dollárra erősödött a hétfő késő esti 1,2845 dollár után.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.