BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A svájci és a magyar jegybank állhat a forinterősödés hátterében

Közel 10 forintos napközbeni kilengésével meglepte az elemzőket a forint árfolyammozgása. Délelőtt még úgy tűnt gyengülő pályára áll vissza a hazai fizetőeszköz, amellyel szemben 309 forintig drágult az euró, de délutánra a kurzus már ismét benézett a 299-es szint alá.

Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója lapunknak úgy nyilatkozott, hogy az Svájci Nemzeti Bank (SNB) intervenciója - amellyel frank gyengítésbe kezdett - idézte elő a hirtelen árfolyamváltozást a feltörekvő devizapiacon, emellett az elemző elképzelhetőnek tartja, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is intervencióval élt, hogy megakassza a délelőtti gyengülést. Mindenesetre a cseh korona és a lengyel zloty is hasonló pályán fut a csütörtöki devizapiacon.

Hasonlóan görbét írt le az árfolyam a svájci frankkal szemben: 209 forintról fordult meg és egészen 195 forintig erősödött, míg a dollár 242 forintos gyenge szintről került vissza 233 forintig.

A forint árfolyamváltozását a gyenge makroadatok idézik elő, illetve az elmúlt napok árfolyam erősödésének hatására realizálják a profitot a befektetők – mondja Benoit Anne, a Bank of America - Merrill Lynch londoni deviza stratégája.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szerint a külkereskedelmi egyenlegünkben megmutatkozó 30 százalékos exportcsökkenésre kapta fel a fejét a piac, amely közel 2 százalékos forint gyengülést idézett elő délelőtt. Nyeste Orsolya szerint az a tény, hogy visszakerültünk a múlt heti gyenge sávba technikailag azt sugallja, hogy tovább fog emelkedni az euró ára, sőt a piac feltehetőleg teszteli majd azt az árfolyamszintet, ahol a jegybank közbeavatkozik. Vagyis 315 forintos szint fölött is landolhat az árfolyam, de a múlt heti eseményekkel szemben ma már tudjuk, hogy ez a sáv kritikusnak számít az MNB szemében. Az elemző arra számít, hogy ha nem történik valamilyen rendkívüli esemény, akkor a jegybank következő rendes ülésén tartani fogja a kamatot, emelésre egyébként is inkább soron kívüli döntés formájában lehet számítani.

Az MNB 2,4 milliárd euró uniós pénzt vált át forintra

Mintegy 2,4 milliárd euró uniós forrást konvertál év közben forintra a jegybank a bankközi devizapiacon - közölte az MNB honlapján csütörtökön.

Az ügyletek lehetséges partnerei a jegybanknál devizapiaci limittel rendelkező hazai és külföldi hitelintézetek lesznek.

Az ügyletek lehetséges partnerei a jegybanknál devizapiaci limittel rendelkező hazai és külföldi hitelintézetek lesznek. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.