BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Apadnak a céges hitelek

Drasztikusan visszaesett a céges hitelek piaca az elmúlt hónapokban, és fellendülésre a közeljövőben nem is lehet számítani – derül ki a lapunk által megkérdezett bankok nyilatkozataiból. A hitelekre áhítozó cégeknek szimultán több problémával is szembe kell nézniük: a pénzügyi szolgáltatók az emelkedő forrásköltségek miatt érezhetően drágították a hiteleket, emellett szigorítottak a kölcsönök egyéb feltételein, illetve a bírálati szempontokon is.

A bankok saját bevallásuk szerint több területen is alaposabban górcső alá veszik a hitelekért folyamodó vállalatokat: átfogóbban vizsgálják vevői, beszállítói kapcsolataikat, értékelik üzleti terveiket és nem utolsósorban egyéb banki kapcsolataikat. Pedig a jegybank most megjelent felmérése szerint a hazai pénzügyi szolgáltatók összességében a vállalati kölcsönök keresletének erősödését érzékelik: bár a hosszú lejáratú hitelek iránti igény a beruházások lelassulása miatt visszaesett, addig a rövid lejáratúak iránti nőtt.

A piac zsugorodását jelzi, hogy a januárig tartó négy hónapban már negatívba csúszott a bankokkal végzett tranzakciók mérlege, vagyis a hazai cégek összességében több hitelt fizettek vissza, mint amennyit fölvettek.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.