BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Grafikák szokatlan bősége

A következő hetekben ismét előtérbe kerülnek a grafikák a magyar műtárgypiacon, hiszen két, kifejezetten nyomatokra és rajzokra összpontosító esemény várja a gyűjtőket. Az Arte Galéria pénteken 17 órakor tartja 37. grafikai árverését – ezúttal a Magyar Építőművészek Szövetségének székházában –, a MissionArt Galéria pedig kiállítással egybekötött grafikai vásárt rendez, ennek megnyitójára április 18-án kerül sor.

Az Arte árverése ezúttal műfajilag igen széles palettát ölel fel. Licitálhatunk egyedi rajzokra, sokszorosított grafikákra, képzőművészeti könyvekre, kiállítási meghívókra, művészkönyvekre és grafikai mappákra, valamint fotókra. A könyvek között magyar és külföldi művészek egyéni kiállításainak, valamint csoportos tárlatoknak, biennáléknak a katalógusai találhatók meg a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évekből.

A rajzok és grafikák közül kiemelkedik Kondor Béla, Aba-Novák Vilmos, Bálint Endre, Medveczky Jenő és Kassák Lajos egy-egy alkotása. Az építész, festő és grafikus Molnár Farkastól egy férfifejet ábrázoló, 1921-ben készített tusrajz kerül kalapács alá 55 ezer forintos kikiáltási áron (131. tétel). Molnár abban az évben lett a németországi Bauhaus tagja, ahol többek között Walter Gropius tanítványa volt, s grafikai munkássága weimari éveiben volt a legintenzívebb. Az árverés legdrágább tétele Scheiber Hugó Világégés című, dinamikus vonalvezetésű, futurista szénrajza (168. tétel), ez 160 ezer forintos kikiáltási árról indul.

A kortárs képzőművészek ezúttal kisebb számban képviseltetik magukat, de egy-egy különleges darabra azért most is rábukkanhatunk a kínálatban. A mára már geometrikus festőként és konceptuális művészként számon tartott Maurer Dórától egy egészen korai, Szegedi szabadtéri színház című, szignált rézkarc (128. tétel, kikiáltási ár: 9 ezer forint) kerül kalapács alá. Maurer pályája elején, főiskolai évei alatt foglalkozott a rézkarcolás technikájával, ebben a fegyelem s a fázisokban való gondolkodás ragadta meg a leginkább. Ennek a korai periódusának egy kivételes darabja a szegedi színpad hangulatát idéző, teljes mértékben figurális kompozíciójú grafika. A sokszorosított grafikai művészet történetében a hatvanas-hetvenes évek sok tekintetben hoztak újdonságot. Többek között új technikaként megjelent a szitanyomás, amellyel számos művész kísérletezett akkor. Gellér B. István Kettős áttört forma című, 1972-ben készített szitanyomata (81. tétel, kikiáltási ár: 20 ezer forint) a hetvenes évek neokonstruktivista, a formák és a színek ritmikus elrendezésével és összhangjával foglalkozó irányzatának egy jellegzetes példája.

A művészkönyvek és grafikai mappák között olyan különlegesnek számító példányokkal találkozhatunk, mint például Kass Jánosnak az 1985-ben kiadott teljes, tíz rézkarcból álló Ótestamentum mappája (104. tétel, kikiáltási ár: 55 ezer forint), vagy Kádár Béla 24 darab, a fehér felület és a fekete toll kontrasztjának drámai ellentétét tökéletesen érvényre juttató tollrajzát tartalmazó, 1945-ben megjelent Dies irae című könyve (99. tétel, kikiáltási ár: 11 ezer forint).

A fotók közül figyelemre méltó Sugár Katának, a húszas-harmincas évek Magyarországának mindennapjait, a Duna-partot, a rakodómunkásokat, a parasztgyerekeket megörökítő fényképésznek három érzékeny hangvételű portréja (223–225. tétel).

A MissionArt Galéria grafikai vására szinte a teljes 20. századot felöleli: Uitz Bélától Bukta Imréig, Molnár C. Páltól Rácmolnár Sándorig, Szőnyi Istvántól Szurcsik Józsefig, Sassy Attilától feLugossy Lászlóig minden nemzedék képviselteti magát. A tárlat legfiatalabb alkotója az 1980-ban született Verebics Katalin, aki aktokat, önaktokat ábrázoló, felkavaró kollázsaiban a grafika, a rajz és a festészet elemeit ötvözi. Igazi sokszínűség jellemzi a vásárt, így a klasszikus témák és műfajok, valamint a kortárs kísérletezések – mint például a vegyes technikájú művek, komputergrafikák – iránt érdeklődők egyaránt találhatnak kedvükre való alkotásokat. A vásár május 5-ig várja a látogatókat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.