BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mit lép hétfőn az MNB? - Elemzői vélemények

Marad a 9,5 százalékos alapráta – erre számít az elemzők döntő többsége a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának hétfői kamatdöntő ülésével kapcsolatban.

A Bloomberg által megkérdezett tíz szakemberből kilenc, a Reuters felmérésében pedig 21-ből 17 elemző voksolt a ráta szinten tartására. „A csökkentésre nincs tér, emelésre nincs szükség” – mondja Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője, és ugyanezt a véleményt osztja Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője is.

Az enyhítés azért nem jöhet szóba, mivel várhatóan emelkedik az infláció. „Az áfa és a jövedéki adó emelése, valamint a tartós forintgyengülés miatt a második negyedévre megfordul az inflációs trend, és az év végére 6 százalékosra nő a pénzromlás üteme” – mondja Török, a Reuters elemzői konszenzusa pedig 5 százalékos áremelkedést jósol decemberre.

A kamatcsökkentés ellen szól az is, hogy a gyenge forint már nem serkenti, hanem hátráltatja a gazdaság növekedését. „Gyengébb árfolyam esetén a devizahitelek emelkedő törlesztőrészletei miatt a lakosságnál kevesebb pénz marad a fogyasztásra, a nem exportáló, de devizahitellel rendelkező vállalkozásoknál a beruházásokra, így a belső kereslet csökken.

Ezt tetézi, hogy a banki hitelezésre is negatívan hat az árfolyam, ez szintén kedvezőtlen növekedési szempontból. Ezek számításaink szerint nagyobb negatív hatással vannak a növekedésre, mint a nettó exportra gyakorolt pozitív hatás” – magyarázza Tardos Gergely, az OTP Bank elemzési vezetője. Tardos szerint a piac is magasabb kamatszintet árazott be, éppen ezért arra számít: a monetáris tanács hétfőn fél százalékponttal emeli az irányadó kamatot.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.