BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pénzre várnak a bankok

Sorban állnak a nyugat-európai hitelintézetek az állami támogatásokért, mivel a kelet-európai leányaik a régiót sújtó recesszió és devizaleértékelések miatt egyre nehezebb helyzetbe kerülnek.

Szakértők szerint akár a hitelállomány 15 százalékával is problémák adódhatnak, egyebek között emiatt készül Ausztria 100 milliárd eurós segélycsomaggal bankjai megmentésére és részleges államosítására. A pakkból részesülhet a Raiffeisen Zentralbank és az Erste AG is, utóbbi azonban hallani sem akar az állami befolyásszerzésről. Szintén segítségért kilincsel az osztrák államnál a Bank Austriában érdekelt UniCredit csoport, de eközben az olasz állam támogatására is pályázik.

A tőkeproblémákkal birkózó társaság vezérigazgatója, Alessandro Profumo eközben kijelentette: helyes döntés volt a kelet-európai piacon terjeszkedni. Magyarországon a hitelezési piacot élénkíti az állam. Az OTP és az FHB szerdán írta alá a kormánnyal a hitelezésük bővítéséről szóló szerződéseket. A piac kedvezően fogadta a hírt: mindkét hitelintézet árfolyama emelkedett a tőzsdén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.