BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Róma és a magyar puszta

Az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt kap az itáliai festészet a Dorotheum holnapi, régi festményeket felvonultató árverésén, amely a cég idei első aukciós hetének nyitóeseménye lesz. A legdrágábbra taksált tétel egy topografikusan precíz 18. századi római veduta: Antonio Joli vászna a Szent Péter-templomot és a tér egy részét ábrázolja, s 120–150 ezer eurót várnak érte a szakemberek. A festmény témája egyébként az aukciósház szempontjából kifejezetten aktuális, hiszen néhány héttel ezelőtt nyitotta meg kapuit a római Dorotheum-képviselet (VG, március 16., 15. oldal). A 10–100 ezer euró közötti ársávban 16–18. századi olasz csendéleteket, tájképeket, ószövetségi, mitológiai és allegorikus jeleneteket egyaránt találunk, a németalföldi képek közül pedig kiemelkedik az ifjabb Pieter Brueghelnek egy házaspárt kirabló zsoldosokat ábrázoló zsánerképe (50–70 ezer euró).

Szerdán 19. századi olajképek és akvarellek kerülnek kalapács alá a bécsi cégnél. A magyar művészetet ezúttal Lotz Károly Gémeskút a pusztán című, 6-7 ezer euróra becsült kartonja (455. tétel) mellett a leginkább Münchenben működött Böhm Pál népi zsánerképe (456. tétel), a Bulgáriába szakadt Szathmári Károly akvarelljei (438. és 41.), Eisenhut Ferenc keleti jelenete (417.), illetve a kevéssé ismert Angyalffy Erzsébet (400.) és Kende István (467.) egy-egy festménye képviseli. Az anyag összképét a szokásoknak megfelelően az osztrák biedermeier (például Ferdinand Georg Waldmüller), historizmus (Hans Makart) és hangulatimpresszionizmus (Olga Wisinger-Florian) első és második vonalához tartozó művészek határozzák meg.

A csütörtöki műtárgy- és bútorárverésen a jelentősebb budapesti aukciókon is előforduló, tízezer euró alatti árkategóriájú, 17–19. századi ruhásszekrények, komódok, asztalok, ládák, középkori és barokk faszobrok mellett több tízezer eurós ritkaságok is kalapács alá kerülnek. Ilyen az 542. számú biedermeier „zsiráfzongora” (20-25 ezer euró), az 517-es számú, 19. századi lombard historizáló tálalószekrény (30-35 ezer) vagy a 609. számú stájer Madonna-szobor, amely az internacionális gótika stílusjegyeit mutatja (80-90 ezer).

A csütörtöki napot mintegy háromszáz ezüst-, porcelán- és üvegtárggyal zárja a Dorotheum, majd az aukciósorozat utolsó napján, pénteken az ékszeranyag kerül sorra. Ennek legmagasabb árúra taksált tétele egy 5,23 karátos gyémántfüggővel díszített platina nyaklánc, amelynek különlegessége, hogy a függő külön, gyűrűként is viselhető. A ritkaság akár 360 ezer eurót, azaz bő százmillió forintot is hozhat beadójának.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.