BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vásárolja magát az OTP

Kedden újabb 600 ezer részvénnyel gyarapította sajátrészvény-állományát az OTP Bank – közölte a hitelintézet a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A bank saját tulajdonában lévő törzsrészvényeinek állománya így 25,9 millió darabra hízott, a csoporttagoknál ezen felül csaknem 2,1 millió részvény volt még, ezzel a saját részvények állománya a banknál elérte a 10 százalékos lélektani határt. Nem biztos azonban, hogy a bevásárlásnak ezzel vége szakad. A múlt év május végén tartott közgyűlésen elfogadott részvényvásárlási program szerint ugyanis a társaság 20 százalékos részesedésig, vagyis maximum 56 millió darabig vásárolhat a saját papírjaiból.

„Már korábban is láthattuk, hogy az OTP szakaszosan vásárolja a saját részvényeit, s ez a tevékenysége az elmúlt hetekben fokozódott” – mondja Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő részvényportfólió-menedzsere. Legutóbb február közepén kezdett a bank intenzív sajátrészvény-vásárlásba, négy hét alatt csaknem 8,5 millió darabbal, vagyis a részvények 3 százalékával növelte a portfólióját, és több mint 13 milliárd forintot költött a papírokra.

A szakemberek szerint többféle ok is meghúzódhat a tranzakciók mögött. Az egyik, hogy a hitelintézet ezzel az eszközzel kívánja demonstrálni: alulértékeltnek tartja részvényeit, ezért ezek vásárlására fordítja azt a pénzt, amit esetleg másra, például akvizíciókra is költhetne. Való igaz, a bankrészvény árfolyama az elmúlt hetekben több mint hétesztendős mélypontokon járt, a legrosszabb napon, március 5-én 1355 forinton zárt.

„Olyan üzenete is lehet a vásárlásnak, hogy a cég elég tőkeerős ahhoz, hogy egy ilyen ügyletet finanszírozzon, de az is lehet, hogy egy stratégiai partnernek gyűjti a részvényeket” – mondja Pallag. Ez a partner akár az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) is lehet – állítják szakemberek. Többször volt ugyanis szó arról, hogy az EBRD beszállna a vezető hazai hitelintézetbe.

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója korábban úgy nyilatkozott, az erről szóló megállapodás áprilisban születhet meg. „Mivel részvényhígítást Csányi nem szeretne, elképzelhető, hogy az EBRD papírokat kap az OTP-től” – mondja Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank részvényelemzője.

Az EBRD persze más módon, például alárendelt kölcsöntőke nyújtásával is beszállhat a bankba, de Pallag szerint az OTP így is nyerhet a sajátrészvény-vásárlással: a megállapodás ugyanis megnyugtathatja a befektetőket és emelheti az árfolyamot. „Ez már eléggé egyértelmű üzenet lenne az árfolyamesésre spekulálók számára, hogy megrettenjenek” – mondja a Generali szakértője. A megmaradt részvényeket egyébként sokféleképpen felhasználhatja a bank az akvizícióknál, a menedzsmentet jutalmazó opciós programokban, de baráti kezekbe kölcsönadva a közgyűlési szavazásoknál is jól jöhetnek a menedzsmentnek.

Szerb fiókok bezárása

Auth Henrik, az OTP szerbiai bankja igazgatóbizottságának elnöke a B92 hírügynökségnek elmondta, a piaci viszonyok miatt a bank kénytelen ésszerűsíteni, így 11 fiókintézetet be kell zárnia.

„Ez azt is jelenti, hogy súlyos döntéseket kell meghoznunk. Ebben az egész folyamatban a legfájdalmasabb, hogy a hónap végéig az igazgatóbizottságnak ki kell dolgoznia a munkaerőfelesleg-programját” – mondta Auth.

Arról egyelőre nincs hír, hány banki alkalmazottat bocsátanak el, de mint azt az igazgató hangsúlyozta, a feleslegessé vált dolgozók számára biztosítják a végkielégítést. dunatv.hu

„Ez azt is jelenti, hogy súlyos döntéseket kell meghoznunk. Ebben az egész folyamatban a legfájdalmasabb, hogy a hónap végéig az igazgatóbizottságnak ki kell dolgoznia a munkaerőfelesleg-programját” – mondta Auth.

Arról egyelőre nincs hír, hány banki alkalmazottat bocsátanak el, de mint azt az igazgató hangsúlyozta, a feleslegessé vált dolgozók számára biztosítják a végkielégítést. dunatv.hu -->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.