BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A bika képébe bújt medve esete

Március elejére a részvénypiacok új negatív rekordokat döntöttek; az MSCI World Index napon belül a 684,07-os szintre zuhant, vagyis több mint 13 év emelkedése tűnt tova. Március első harmadát követően azonban bekövetkezett minden idők egyik legkomolyabb medve piaci ralija. Ez napjainkig 25 százalék feletti emelkedést hozott az MSCI Worldben, és az S&P 500 is 26 százalék feletti teljesítményt nyújtott.

Az emelkedést több tényező is segíti: egyrészt a korábbi negatív szemlélet rekordszintet ütött meg, ez a technikai alapja a mostani piacnak. Másrészt a gazdaság bizonyos szegmensei már képesek voltak reagálni a válságra. E tényezők kifutásával azonban a piac figyelme visszatér majd a fundamentális problémákra. A csökkenő kereslet alacsonyabb ipari aktivitást és kibocsátást, kisebb szolgáltatásra költhető öszszegeket hoz. Az emelkedő munkanélküliség is nyomást fog gyakorolni a belső fogyasztásra.

A vélemények a jövőt illetően megoszlanak. Mark Möbius feltörekvő piaci guru szerint itt az új bika piac, amelyben a fejlődő országok lényegesen jobb teljesítményt nyújthatnak, mint a fejlettek, és felhívja a befektetők figyelmét arra, nehogy elszalaszszák a kedvező vételi lehetőségeket. Nouriel Roubini, a recessziót és az összeomlást időben megjósló közgazdászprofesszor viszont több ízben figyelmeztetett a 2009-ben bekövetkező úgynevezett „sucker’s” ralikra, amelyek azt a csalfa reményt keltik, hogy a piacok zuhanása megállt, s emelkedés jön, holott a fellángolást esés követi.

További kedvező hír volt a Fed bejelentése, amely szerint a következő hat hónapban 300 milliárd dollárért vásárol államkötvényeket. A lépés tovább növeli a Fed már amúgy is szokatlanul magas mérlegét, de a befektetők fejében a pénzügyi rendszert stabilizáló hatása sokkal fontosabb, mint az inflációs kockázat, amely a pénznyomtatásból fakad.

Április elején tartották Londonban a G20 országainak a csúcsértekezletét. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) tartalékainak hatalmas mértékű feltöltéséről döntöttek, így a szervezet ezentúl 250 milliárd dollárnyi keretének háromszorosával hitelezheti a bajba került országokat. Hasonlóan az IMF-hez, a Világbank is 100 milliárd dolláros tőkekiegészítésben részesült, valamint felajánlottak további 250 milliárdot a világkereskedelem finanszírozási súrlódásainak a javítására. Az intézkedések nyomán jelentősen fellélegzett a közép-európai szektor, és a főbb elemzőházak igen optimistává váltak a régió devizáival kapcsolatban.

A jelenlegi piaci körülmények között az Aegon Alapkezelő származtatott befektetési alapjai – különösen az Aegon Alfa és az Aegon Vision – nem vállaltak részvénypiaci kitettséget a hónapban, mert túl kockázatosnak véltük a volatilitást, és fedezetlen eladási pozíciókat sem nyitottunk. Az említett alapok sokkal inkább biztosabb, makroökonómiailag indokoltabb és kisebb kockázatot magukban hordozó devizapozíciókat tartottak, a japán recesszió elmélyülésére és a jen amerikai és ausztrál dollárral szembeni gyengülésére játszva. Ezeket a pozíciókat nagyon komoly nyereséggel a hónap folyamán teljes egészében zártuk is, és helyette magyar kötvénypiaci pozíciókat nyitottunk. Ezen túlmenően az alapkezelő úgy véli, a nyersanyagpiac fundamentális értékelései kedvező szinteket értek el, és erős technikai túladottságból az akkumuláció jeleit mutatják, ezért a februári pozíciókat tovább építettük, s a meglévők mellé újabb szójabab és búza long pozíciókat nyitottunk.

A magas volatilitás miatt továbbra is közepesen óvatos befektetési politikát folytatunk. Noha a vállalt pozícióink az átlagosnál kockázatosabbak, azok méretezésével, mixével és az igen szigorú stop loss szabályok alkalmazásával kordában tartjuk a vállalt kockázatot. Mindkét alap árfolyama töretlenül emelkedik, ez azt mutatja, hogy helyes vagyonkezeléssel a bizonytalan időkben részvénykitettség nélkül is el lehet érni számottevő pozitív hozamot. Egy hagyományos alappal ellentétben az Alfa és a Vision esetében a befektetőknek attól sem kell tartaniuk, hogy „a csúcson veszik meg” a befektetési jegyeket, hiszen az alapok nem egy konkrét piacot preferálnak, hanem mindig a pillanatnyi lehetőségeket kutatják fel, és a lehető legjobb kockázat/hozam arányra összpontosítanak.


Tájékoztatás

Jelen elemzés nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak. A befektetés részletes feltételeit az alap tájékoztatója tartalmazza, amely a mindenkor érvényes kondíciós listákkal együtt megtalálható a forgalmazási helyeken. A befektetési alap forgalmazásával (vétel, tartás, eladás) kapcsolatos költségek az alap kezelési szabályzatában és a forgalmazási helyeken megismerhetők.


A szerző az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő vezető termékmenedzsere

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.