BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A fotópiac is megérzi a válságot

A 2004-es szintre estek vissza az árak a fotóárveréseken, mert a válság miatt most csak az igazán elkötelezett gyűjtők hajlandók vásárolni – összegzi a legutóbbi New York-i árverések eredményeit az Artprice. A műkincspiaci adatszolgáltató cég számításai szerint 1998 januárja és 2008 januárja között több mint kétszeresére emelkedett ennek a piaci szegmensnek az árszínvonala, és ezzel a nemzetközi műkereskedelem egyik legdinamikusabban fejlődő szegmensévé vált a fotográfia. Abszolút értékét tekintve sem elhanyagolható ez a terület: a csúcsot jelentő 2007-es évben 9420 tétel cserélt gazdát árveréseken, összesen 171,4 millió dollárért. A tavalyi esztendő – a második fél évben a műkereskedelembe is átgyűrűző pénzügyi válság hatására – már gyengébb volt, ám így is 158 millió dolláros összforgalmat realizáltak az aukciósházak.

Az április elején rendezett New York-i aukciókon Moholy-Nagy László feleségéről készített 1920-as fotója a várt értéksáv alsó határán, 200 ezer dollárért talált gazdára, de így is ez bizonyult az aukciósorozat legdrágább tételének. Cindy Sherman éppen csak hozta a százezer dollár körüli várakozást, és hasonlóan járt két Richard Avedon-tétel is. Horst P. Horst vagy Robert Frank egyes képeit csupán a várt érték harmadáért-negyedéért (4–10 ezer dollár) ütötték le, a gyűjtők egyik kedvencének számító Robert Mapplethorpe árai pedig a tavalyi szint fele alá csökkentek. Összességében a Sotheby’s 1,85 millió, a Christie’s 1,24 millió, a Phillips de Pury and Company pedig 1,5 millió dolláros összforgalmat ért el.

A magyarországi fotópiacon nehéz az árszint alakulását nyomon követni, ám kétségtelen, hogy idehaza az elmúlt években nem alakult ki akkora boom, mint Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban. Az aukciók szerepe továbbra is csekély: a Kieselbach Galéria árverés helyett most internetes ajánlójegyzékben kínálja aktuális fotóanyagát, így tavasszal egyedül az Ágens szervezett – online – fotóárverést (VG, március 16., 15. oldal). A négynapos aukción indított 219 tétel negyedére érkezett – általában a kikiáltási árnak megfelelő – ajánlat. A legmagasabb, 250 ezer forintos árat a cseh Josef Sudek egy alkotása érte el, míg a magyar kortárs alkotások nagyjából százezer forint körüli összegekért cseréltek gazdát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.