BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Banki stressztesztek - "A cél a pánik elkerülése"

Az Obama-kormány a New York Times információi szerint nyilvánossá készül tenni a tizenkilenc legnagyobb bank úgynevezett stressztesztjeinek eredményeit. A lépést részben a Goldman Sachs megmozdulása indokolja, de következményei egyelőre nem világosak.

A kormány tervei szerint a tizenkilenc legnagyobb pénzintézet esetében hozzák nyilvánosságra azokat a teszteredményeket, amelyek megmutatják: mennyire ellenálló jelenleg az adott bank a válsággal szemben, és átvészeli-e a következő időszakot.

Előreláthatólag minden cég átmegy a kormányzati teszten, de néhányan jobb eredményekre számíthatnak másoknál. Washington a piacok megnyugtatására kezdeményezte a nyilvánosságra hozatalt, de nem önszántából – írja a New York Times.

A kormány eddig csak azt közölte, hogy melyik pénzintézet mekkora támogatási összegben részesült, a Goldman Sachs keddi bejelentése azonban változtatott a helyzeten. A cég ugyanis közölte, hogy sikeresen értékesített 5 milliárd dollárnyi részvényt és hozzátette: az összeget a 10 milliárd dolláros állami kölcsön visszafizetésére fordítja majd. Ezzel gyakorlatilag bejelentette, hogy átment a stresszteszten.

A kabinet tagjai ezután aggódni kezdtek amiatt, hogy ehhez hasonlóan a jobb eredménnyel végző bankoktól egymás után kiszivárognak majd az eredmények. Ezért a Fed és a pénzügyminisztérium úgy döntött, az eddigiektől eltérően nyilvánosságra hozzák az eredményeket, megfelelve a piac várakozásainak.

" A cél a pánik elkerülése, nem a pánikkeltés. Világossá vált, hogy meg kell mondanunk, melyik bank hol helyezkedik el a skálán" – mondta egy névtelenséget kérő illetékes.

A mostani döntés egyúttal rászorítja Washingtont arra, hogy ismertesse: milyen elbánásban részesíti majd azokat a pénzintézeteket, amelyek a Goldmanhez hasonlóan visszaadják a TARP keretében kapott kölcsönt. Kérdés például, hogy ezekre a bankokra is vonatkozik-e az FDIC által még tavaly ősszel bevezetett szövetségi hitelgarancia? A Fed egyelőre hallgatásra szólítja fel az állami támogatásban résztvevő bankokat, ameddig a kormányzat kidolgozza az intézkedés részleteit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.