BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hazai hírek gyengítik a forintot

A hazai fizetőeszköz árfolyama tovább emelkedett a kedd délelőtti bankközi devizapiacon. A deviza lejtmenetét a globális hangulatot övező borúlátás mellett hazai rossz makrohírek is generálták.

Az elemzők szerint a magyar gazdaság a vártnál is súlyosabb recesszióba kerülhet az idén, emiatt kérdéses, a forint mikor csúszik vissza a 300 fölötti régióba. A hazai fizetőeszköz 0,4 százalékot gyengült az euróval szemben 296,25 forintig kedd délben. A tegnapi záró árfolyam 295,07 forint volt.

A magyar pénznem gyengülő pályán mozog a svájci frankkal és az amerikai dollárral szemben is: utóbbi 227,89-es árfolyamon, előbbi 197 és 196,9 közötti árfolyam sávban állt kedd délben. A régiós devizák árfolyam-emelkedését a magyar forint vezeti, de más devizák is veszítenek értékükből: a lengyel zloty 0,2 százalékot gyengült az euróval szemben: árfolyama 4,5655-ös szintre emelkedett vissza.

A globális pesszimizmus mellett hazai makro hírek is gyengítik a forintot. A KSH ma tette közzé az idei első negyedév foglalkoztatási adatait, amely szerint 1998 óta nem tapasztalt mértékben emelkedett meg a munkanélküliek száma: az aktív munkára jogosultak 9,7 százaléka van állás nélkül. A Bloomberg elemzőinek átlagos prognózisa 9,5 százalékos munkanélküliséget valószínűsított az első negyedévre. Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő szakértője a hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy „óriási a recesszió Magyarországon, nyilvánvalóan két számjegyűre fog felpörögni a munkanélküliségi mutató.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.