BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Köszönik, nem kérik a külföldiek az állampapírjainkat

Csaknem ötéves mélypontra esett a külföldiek állampapír-állománya az elmúlt napokban. A volumen az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint április 8-án 2400 milliárd forint alá csökkent, erre 2004 augusztusa óta nem volt példa.

„A külföldiek menekülnek az olyan eszközökből, amelyeket nem fogad el fedezetként az Európai Központi Bank” – magyarázza a jelenséget Borbély László, az ÁKK vezérigazgató-helyettese.

A másik ok, hogy az ÁKK elkezdte visszavásárolni az államkötvényeket. A központ az idén összesen 372,3 milliárd forintnyi állampapírt vett vissza, ebből több mint 200 milliárdnyit az elmúlt hónapban. Ráadásul újabban az intézmény már nemcsak a 2009–10-ben lejáró papírokra hirdet meg aukciókat, de a 2011–12-ig tartó futamidejűekre is.

A három év múlva lejáró kötvényekből több mint 100 milliárd forintnyi került ki így a piacról. „Ez a lépés egyrészt könnyíti a következő években az államadósság finanszírozását, másrészt csökkentheti a külföldi eladók által az állampapírpiacra nehezedő nyomást” – magyarázza Borbély.

Vannak, akik szerint viszont a külföldiek csak a futamidőt szeretnék hosszabbra lecserélni. „Visszaadják a rövid és közepes futamidejű papírokat, hogy nyolc-tíz éveseket vegyenek helyettük, mivel abban látnak fantáziát” – magyarázza a visszavásárlások népszerűségét Orbán Gábor, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő kötvényportfólió-menedzsere.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.