BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már az USA is államosítaná a bankokat!

A New York Times információi szerint az amerikai kormányban felmerült, hogy a hitelek részvényre cserélésével résztulajdonossá válhatna az általa megsegített pénzintézetekben.

Barack Obama pénzügyi tanácsadói fontolgatják a hitelek részvényre cserélésének lehetőségét, ennek segítségével ugyanis az amerikai állam anélkül válhatna a bankok résztulajdonosává, hogy a Kongresszustól további forrásokat kellene kérnie – idézi a New York Times információit az AFP.

A cikk szerint a pénzügyminisztérium és Fehér Ház most azzal kalkulál, hogy a korábban elfogadott 700 milliárd dolláros bankmentő csomagot a korábban vártnál tovább terjeszthetik. A módszer szerint az eddigi pénzösszeget az ország tizenkilenc legnagyobb bankjának normál részvényeivé konvertálnák.

Ezzel az állam jelentős tulajdont szerezhetne a cégekben, a bank pedig tőkeként használhatná a forrást. A hírügynökség megfogalmazása szerint bár sokan gyors és egyszerű mentőakciónak tekintenék a lépést, egyes kritikusok úgy vélik: a kabinet így a "hátsó ajtón keresztül" érkezve államosítaná a bankokat. A lap informátorai úgy tudják, az Obama-kormány már tárgyalt is a Citigrouppal az ügyletről és a megbeszéléséket a jövőben kiterjeszti más pénzintézetekre is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.