BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyalnak a régiós részvényalapok

Elképesztő vágtába kezdtek a részvénytúlsúlyos és tiszta részvényalapok az elmúlt hetekben – derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adataiból. A szervezet nyilvántartásában lévő 66 ilyen konstrukció közül 40 ért el százalékosan két számjegyű hozamot az elmúlt egy hónapban, és mindössze négy áll enyhe mínuszban ugyanezen az időtávon. A tabella éllovasai között ráadásul jellemzően azok a régió részvénypiacain befektető alapok találhatók, amelyek az elmúlt évben a legnagyobb veszteséget szenvedték el.

Az egy hónapos hozamtoplistát a Bamosz statisztikái szerint két indexkövető alap, a K&H Navigátor és a Credit Suisse Futurája vezeti, nagyjából 25 százalékos hozammal. Ezeket két közép-európai részvényalap követi: az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő konstrukciójának teljesítménye a 23 százalékot közelíti, az MKB Bonus 22,2-et nyert egy hónap alatt. Rajtuk kívül még hét alapnak sikerült ez idő alatt 20 százalékosnál nagyobb hozamot elérnie: ezek kivétel nélkül a magyar, a kelet-közép-európai vagy feltörekvő részvénypiacokon forgatják a pénzt.

A kiváló teljesítmény mögött a térség részvénypiacainak szárnyalása áll. A BUX az elmúlt hónapban több mint 20 százalékot emelkedett, euróban számolva pedig még nagyobb, több mint 33 százalékos a nyeresége, így a Bloomberg adatai szerint az elmúlt hónap negyedik legjobban teljesítő tőzsdeindexe lett. A hírügynökség tízes toplistáján egyébként három régiós parkett is található. A bukaresti tőzsdeindex több mint 35 százalékos nyereségével a harmadik, a prágai mutató pedig 30 százalék fölötti ralijával a hatodik helyen áll.

Hosszabb távon vizsgálva azonban még mindig gyenge a részvényalapok teljesítménye. Egyéves időtávon egyetlen pozitív hozammal büszkélkedő konstrukció sincs a Bamosz tagjainál, a féléves hozamokat nézve pedig az ázsiai piacon befektető konstrukciók állnak a legjobban, közülük is az élen 21,86 százalékos nyereségével az Aegon Ázsia részvényalap található. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.