BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Devizapiac: Erősödő irányzat várható

Szerdán erősödő irányzat várható a közép-kelet-európai valutáknál is, a forint egészen 278/euróig juthat, mert a nemzetközi tőkepiacokon általában is jó hangulat ígérkezik a kedden megjelent, igen lelkes amerikai fogyasztói bizalmi adat nyomán, írta elemzők véleményét idézve a Dow Jones hírügynökség szerda reggel.

A zlotynak segíthet, ha a Lengyel Nemzeti Bank a szerdai kamatdöntésével nem folytatja az enyhítést, hanem változatlanul hagyja alapkamatát; a piaci elemzők nagy többsége pontosan erre számít. Az utóbbi napokban gyakorlatilag a nemzetközi tőkepiacok hangulata határozta meg a térségi valuták, köztük a forint sorsát.

A forint egy hete, múlt héten szerdán több mint négyhavi csúcsra erősödött az euróval együtt annak nyomán, hogy az amerikai Fed bejelentette: további piaci kötvényvásárlásokkal hígítja a dollárt. Ám a lendületet múlt csütörtökön megtörte, hogy a nemzetközi hangulat átmenetileg rosszra fordult, miután az amerikai Fed rontotta az amerikai és világgazdasági előrejelzéseit. Ezt nem ellensúlyozhatta a hat nyugat-európai kereskedelmi bank csütörtöki nyilatkozata arról, hogy töretlenül támogatják kelet-európai vállalkozásaikat. Mindazonáltal a múlt hét végén a forint és a többi térségi valuta újfent emelkedőre fordult, követve az euró rohamos javulását péntekig.

A dollár ugyanis hirtelen megint esett, mert a piacon elterjedt az aggodalom, hogy a brit szuverén adósság kilátásának múlt csütörtöki hitelminősítői leértékelését követheti az amerikai adósság leértékelése is. E héten, hétfőtől kedd délutánig a befektetők fordítva, a dolláreszközöket részesítették előnyben az észak-koreai atom- és rakétakísérletek láttán, és az eurót gyengítették a német bankrendszer gondjairól, a német gazdaság nagy visszaeséséről és az Európai Központi Bank gazdasági előrejelzéseinek várható további rontásáról szóló hírek is.

Így a kelet-közép-európai valuták is visszaestek kissé, élen a forinttal, amely a legtöbbet nyerte a korábbi hetekben, de kedd estére stabilizálódott a helyzet, a térségi valuták napi mélypontjaik fölött végeztek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.