BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Élesen bírálták az MNB-t

Éles bírálat érte az utóbbi időszakban a Magyar Nemzeti Bank teljesítményét, főként a pénzügyi válság begyűrűzése óta.

A hazai szakértők elsősorban a jegybank kommunikációját bírálták: rájátszott a forintgyengülésre, majd gyorsan visszakozni kényszerült, lassan reagált az eseményekre. A korábban megbízhatónak számító makro-előrejelzések is veszítettek hitelükből.

Valószínűleg abban hibázott az MNB, hogy az amúgy is jelentős forintgyengülés mellett folyamatosan hangoztatták, a gyenge árfolyam nem okoz gondot – véli Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere. Még konkrét árfolyamszintek is elhangzottak az elnökség részéről – tette hozzá.

Emögött az az elképzelés húzódhatott meg, hogy a jelenlegi válság negatív hatásait a reálárfolyam leértékelődésével lehetne tompítani. A magas eladósodottság és főleg a devizahitelek magas aránya miatt azonban mindez csak további keresletcsökkenéshez és a pénzügyi stabilitás megingásához vezetett.

Amikor ezt belátta a jegybank, visszakozni kényszerült, száznyolcvan fokos fordulattal elkezdte védeni a forint árfolyamát. Abban igaza lehetett a jegybanknak, hogy a korábbi erős árfolyamszint egy teljesen eltérő globális környezetben jelentett egyensúlyt, egy sokkal magasabb kockázatvállalási hajlandóság mellett, azonban a hirtelen váltás explicit hangoztatása ráerősíthetett a piaci korrekcióra, és így káros következményei lettek – fűzte hozzá az elemző.

Azzal azonban nem ért egyet, hogy a kamatpolitikai kapkodás hiteltelenné tenné az MNB-t.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.