BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erős pénzügyi helyzete miatt optimista a Mol

Az elmúlt években megkötött hitelszerződéseknek köszönhetően 1,5 milliárd eurós lehívatlan hitelállomány áll a Mol háta mögött, amelyből, ha kedvező alkalom kínálkozik további akvizíciókat is megvalósíthatnak - mondta el Benke Richárd, a Mol befektetői kapcsolatokért felelős igazgatója a KPMG-BME és a Világgazdaság szervezésében tartott konferencián.

Rövidebb távon a pénzügyi és hitelválság a Mol finanszírozási lehetőségeit is beszűkítette, a társaságot kellemetlenül érinti a Magyarországgal szemben megnyilvánuló országkockázat is, és a deviza-, illetve árupiacok megnövekedett volatilitása is nehéz helyzetet teremt - mondta el a konferencián Benke.

A Mol-nál is felmerülhetnek kapacitáscsökkentések, sőt akár egyes üzemeknél a teljes leállás is. Nagyon alacsonyak a finomítási marzsok, igaz nominálisan az 1999-ben - amikor egy hordó olaj után 1 dollárt kerestek a finomításon - tapasztaltaknál magasabbak, de profitabilitás szempontjából a 10 évvel ezelőttihez hasonló a helyzet.

A Mol azonban jóval védettebb helyzetben van mint régiós versenytársainak többsége - hangsúlyozta Benke. A fő üzletágai közül a finomítás, és a vegyipar sínyli meg leginkább a válságot, azonban itt is inkább a profit visszaesésében nyilvánulnak meg a negatív hatások, a termékek iránti kereslet visszafogottan, mintegy 10 százalékkal csökkent. 

Továbbá a Mol gyárainak finomítói árrései európai összehasonlításban is magasak a hatékonyságuk miatt. A Molnak 2010 októberében jár le először nagyobb összegű hitele, addigra a finanszírozási környezet is sokat javulhat, de ha ez nem történik meg, akkor sem lesz nehéz, a jelenleg mintegy 5-600 millió euró törlesztése.

A finanszírozás kézben tartása érdekében a Mol igyekszik együttműködni például az EIB-vel, és az EBRD-vel, nagy szindikátusi hitelek helyett pedig regionális szereplőktől igyekszik majd tőkét szerezni, ha szükség lesz rá. Üzleti szempotnból a 2009-es év legmeghatározóbb eseménye az INA beolvasztása, amelyet az elkövetkezendő években igyekeznek a Moléhoz hasonló hatékonyságú vállalattá formálni - részletezte Benke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.