BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érthetetlen! A régióval teljesen ellentétesen mozgott a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 14 937 ponton zárt pénteken. Ez 707,73 pontos, 4,52 százalékos csökkenés az előző napi záráshoz képest.

Vaszkó Szabolcs, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője rámutatott: már a pénteki kereskedés kezdetétől erős eladói nyomás jellemezte a magyar piacot, amely szinte érthetetlen módon a nyugat-európai és a régiós trendekkel teljesen ellentétesen mozgott a hét utolsó kereskedési napján.

Kiemelte: elsősorban a Mol és a Richter árfolyamának csökkenése révén indult esésnek a BUX, majd a gyengüléshez a nap folyamán a Magyar Telekom is csatlakozott. Az elemző szerint a Mol részvényeit már az elmúlt napokban is adták a befektetők, ezért - és a pénteki elemzői leminősítések miatt - a papír árfolyamcsökkenése nem volt meglepő, szemben a Richter és a Magyar Telekom gyengülésével.

Az üzletkötő úgy vélte, a piacok már megértek a korrekcióra, azonban a magyar börze esése szinte egyedülálló volt a régióban, így valószínűleg nem egy korrekció kezdetéről, hanem csak egy egyedi esetről van szó.

Hasonlóan vélekedett Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház Zrt. határidős üzletkötője is, aki szerint csak a jövő héten dőlhet el, hogy a BUX pénteki esése egy általános korrekció előszele volt, vagy pedig csupán egy nagyobb eladó akart megszabadulni magyar részvényeket tartalmazó portfóliójától.

A szakértő aláhúzta: a magyar tőzsde egész nap eladói nyomás alatt volt, ami a zárás előtti percekben teljesedett ki igazán. A piac egy-egy szereplőjének jelentős eladási megbízását csak az OTP piacának befektetői tudták felszívni, így a bankpapír teljesített a legjobban a blue chipek közül pénteken.

A részvénypiac forgalma 29,9 milliárd forint volt, a vezető részvények mindegyike veszített értékéből az előző napi záráshoz képest.

A Mol árfolyama 1235 forinttal, 9,02 százalékkal 12 455 forintra esett, 8,3 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP 9 forinttal, 0,25 százalékkal 3 531 forintra gyengült, forgalma 15,2 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 30 forinttal, 4,80 százalékkal 595 forintra csökkent, forgalma 1,8 milliárd forint volt.

A Richter papírok árfolyama 1700 forinttal, 5,48 százalékkal 29 300 forintra süllyedt, a részvények forgalma 4,0 milliárd forintot ért el.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 158,3 millió forintos forgalom mellett 100 forinttal, 0,70 százalékkal 14 200 forintra gyengült.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1600,10 ponton zárt pénteken, ez 20 pontos, 1,23 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.