BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gulácsy Lajos egy képe lesz a ráadás

Fél tucat, a katalógusból kimaradt tétel is szerepel az Abigail Galéria vasárnap esedékes aukciójának kínálatában. Az árverés legértékesebb tétele is ezek között van: Gulácsy Lajos 1910-es években készült, Parkrészlet apácákkal című kartonjáért 12 millió forint az induló licit. Szintén az utolsó pillanatban futott be egy 8 millióról startoló Czóbel-műterembelső, valamint két Kádár Béla- és egy-egy Iványi Grünwald-, illetve Nagy Oszkár-festmény.

A Művészetek Palotájában rendezendő vasárnap esti árverés katalógusában ezúttal kizárólag az Abigail által válogatott anyag szerepel, szemben az előző, nőnapi aukcióval, amikor a Home Galériával együttműködve jelentős klasszikus modern anyagot is eladásra kínált Hajdú Katalin (VG, március 2., 15. oldal). Ennek ellenére nem csak a „póttételek” között szerepelnek nagy értékű alkotások. Aba-Novák Vilmos korai, 1923-ban festett Komáromi tája (115.) 8,5 millió, Márffy Ödön Női portréja (51.) nyolcmillió, Lotz Károlynak az 1850-es években készült, akadémiai tanulmányt idéző férfi hátaktja (131.) kétmillió forintról várja az ajánlatokat.

A közepes árfekvésű képek között kiváló kortárs enteriőrképeket találunk Vojnich Erzsébettől, Szűts Miklóstól, Szikora Tamástól és Váli Dezsőtől. A barnás-szürkés színvilágú, a figurativitás különböző változatait képviselő műterem- és lakásbelsők 190–600 ezer forint közötti árakról indulnak. Az aukció vége felé, 231–249. tételszámokon kerülnek kalapács alá Haraszty István, Fajó János, Liptay Mátyás és mások absztrakt és figuratív kisplasztikái.

Természetesen erős válogatással szerepelnek az Abigail megszokott – itthon élő, illetve magyar származású külföldi – kortárs művészei, Misch Ádám, Joseph Kadar, Ervin Neuhaus és mások is. Az előző aukcióhoz hasonlóan művészeket ábrázoló fotókat is vásárolhatunk: Molnár-C. Pál, Rozsda Endre, André Kertész egyaránt szerepel a felvételeken, amelyek 40-50 ezer forintról várják a liciteket. TG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.