BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengülő forint: nem trendforduló, csak korrekció

A térség devizáival együtt a forint is gyengült: röviddel hat óra előtt 279,87 forint volt az euró árfolyama a csütörtök esti 277 forint körüli jegyzések, a reggeli 278,08 forint, és a kora délutáni 277,40 után. A bankközi devizapiac pénteki kereskedése a korrekció jegyében telt.

Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy egy hete 289 forint magasságában, egy hónapja pedig 299 forint magasságában folyt a kereskedés. Az euró 0,17 százalékkal 26,653 cseh koronára erősödött, valamint 0,27 százalékkal 4,4030 zlotyra emelkedett.

A kamatpolitika

A szakértők szerint a közép-európai devizák gyengülését a világgazdaság idei várható alakulásával kapcsolatos borúlátóbb vélemények okozták, amelyek hatására az értéktőzsdék lejtmenetbe kerültek.

Egyes megfigyelők szerint rövid távon az alakítja majd a térségbeli devizák árfolyamát, hogy milyen kamatpolitikát folytatnak majd a központi bankok, és hogy miként alakul az államháztartási hiány.

A szakértők azzal számolnak, hogy a jövő héten a magyar és a lengyel központi bank egyaránt szinten tartja az alapkamatot. A magyar kamat 9,50 százalék, a lengyel 3,75 százalék marad. A lengyel jegybank szerdán dönt a kamatról.

Korrekció, nem trendforduló

A kereskedők most sem trendfordulót emlegetnek, hanem korrekcióról beszélnek - és nemcsak a forint vonatkozásában, hanem valamennyi régiós feltörekvő deviza piacán. Változatlanul a nemzetközi befektetői hangulat alakulását tekintik a legfőbb piacmozgató tényezőnek, és előre tekintve a feltörekvő devizák árfolyamában erősödő trendre számítanak, mivel érzékelhetően emelkedik a piac érdeklődése a magasabb kockázatot hordozó befektetési eszközök iránt.

Rámutattak, hogy az utóbbi időben erős korreláció volt a tőzsdék - elsősorban természetesen a meghatározó súllyal rendelkező amerikai piacok - és a feltörekvő devizák árfolyamának alakulása között: mind a részvényeket, mind a térségi devizákat a dollár-befektetések ellenében kezdték keresni.

A dollár pedig egyre csak gyengül, az euró/dollár árfolyam már az 1,40-es szintet próbálgatja. Csütörtök délután még 1,3750 dollár volt az euró jegyzése, egy hónapja pedig 1,29-en kereskedtek. A dollár gyengülését elsősorban az Egyesült Államok "AAA" szuverén adósi besorolásának esetleges rontásával kapcsolatban felerősödött várakozások váltották ki.

A dollár a forinttal szemben a 200-as lélektani határ alá került, pénteki szélsőértéke 198 forint alatt volt; a délutáni árfolyam 199,90 forint a csütörtök délutáni 202,65 forint után. A kereskedők megemlítették, hogy ezen a szinten már érzékelhető az erős dollárvételi szándék.

A svájci frankot pénteken délután 183,82 forinton jegyezték az előző délutáni 183,46 forint után, 100 japán jen pedig 211,55 forint 211,58 forint után.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.