BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Készletadatra drágulhat a kőolaj

Az amerikai könnyűolaj árfolyama november óta nem látott magasságba drágult, amelyet a globális optimizmus és a gyenge dollár hajt.

A west texas intermediate (WTI) árfolyama ma délelőtt 1,8 százalékot emelkedett 59,90 dollárra hordónként. Az északi tengeri brent közel 2 százalékot drágult 59,05 dollárra hordónként a londoni ICE tőzsdén.

A WTI árfolyama tegnap elérte a 60,08 dollárt, amely november 11-e óta a legmagasabb árfolyamszint. Idén 34 százalékot drágult a feketearany, ezzel jelentősen ledolgozta a tavalyi veszteségét. Elemzők szerint a részvénypiaci optimizmus azt sugallja, hogy a világgazdasági válság javán túl vagyunk, emiatt nő a kereslet az energiahordozó iránt. Délután jelenti az amerikai kőolajtartalékokról szóló adatokat az energia ügynökség. Az American Petroleum Institute előzetes becslése szerint 3,13 millió hordóval csökkenhetett a múlt heti készlet, ezzel 370,7 millió hordó tartalékkal rendelkezhet az Egyesült Államok. A ma délutáni adatok azt erősíthetik meg, hogy megállt a tartalékkészlet emelkedése. A piacon azt várják, hogy nőni fog a kereslet, és helyreáll az olajpiac” – véli Sintje Diek, a hamburgi HSH Nordbank szakértője.

"Az árfolyammozgást leginkább a dollár gyengülése generálja” – teszi hozzá Mike Sander, a seattle-i Sander Capital befektetési tanácsadója. Ha a dollár tovább gyengült az 1,40-es szint felé, akkor a kőolaj rali is folytatódik” – véli az elemző. Az amerikai fizetőeszköz árfolyama 1,3688-as szintre gyengült az euróval szemben. Korábban 1,3722-es értéken járt a kurzus, amely március 23-a óta a leggyengébb szintje a zöldhasúnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.