BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

280 fölött az euró - A forint vezeti a feltörekvő devizák zuhanását

A feltörekvő fizetőeszközök jelentős veszteségeket szenvedtek el a hétfő délutáni devizapiaci kereskedésben. A forint és a zloty vezeti a gyengülést, amelyre az euró-dollár váltása is rásegít.

A hazai fizetőeszköz egy százalékot gyengült az euróval szemben 280,52 forintig (pénteken 277 forinton zárt a jegyzés). A dollárral szemben közel két százalékos volt a gyengülés: 202,81 forintig, míg a svájci frank ára 185,738 forintra emelkedett.

A forint mellett a lengyel zloty vezette a Bloomberg hírügynökség által követett 25 feltörekvő pénznem veszteségét: a lengyel deviza 4,5336-os szinten mozgott a közös pénz ellenében. A cseh korona 0,7 százalékot gyengült: 26,867-re az euróval szemben. „A német ipari kamara jelentése nyomás alá helyezi az eurót a dollárral szemben, ennek pedig átgyűrűző hatása van a régiós devizákra” – mondja Tóth Gyula, az UniCredit bécsi szakértője. Ha az euró-zóna később lábal ki a válságból, mint az Egyesült Államok, azt megérzik a térség devizái is.

A német ipari és kereskedelmi kamara, a DIHK jelentése szerint nem javult a finanszírozási helyzet a német vállalatok számára, ez pedig elhúzhatja az európai recesszió hosszát. „Az euró térségben kevesebbet tesznek a válság csillapítására, mint az Egyesült Államokban, amely negatív hatást gyakorol a kelet-közép európai fizetőeszközökre, amelyek országai nagy mértékben függnek az euró-zónától” – teszi hozzá Ulrich Leuchtmann, a Commerzbank frankfurti elemzője.

A szomszédos országok fizetőeszközei közül, a román lej 0,5 százalékot gyengült a közös pénzzel szemben: 4,2155-re, míg a török líra 1,1 százalékot esett a dollárral szemben: 1,549-re.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.