BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A gyenge forint emelte az államkötvények hozamát

Hiába gyengült a forint, és árnyékolta be egy sikertelen lettországi állampapír-aukció a kilátásokat, viszonylag jól sikerült az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) tegnapi kötvénykibocsátása.

Az ÁKK – ahogy az elmúlt aukciók során is – ismét 15 milliárd forintnyi kötvényt hirdetett meg, a három-, az öt- és a tízéves lejáratú papírból is 5-5 milliárd forintnyit. A tegnap délelőtti aukción a meghirdetett mennyiségeken – a két héttel ezelőttivel szemben – könnyedén túladott az intézmény, a három- és tízéves állampapírokra négyszeres, az ötévesekre két és félszeres túljegyzés volt, így végül a legrövidebb és leghosszabb futamidejű kötvényből a meghirdetettnél 20 százalékkal többet, 6-6 milliárd forintnyit adott el a központ.

A délutáni nem kompetitív tenderen azonban a délelőtti túlkereslet ellenére meglepően kevés vásárló vett részt. Jelentősebb, 908 millió forintos ajánlat csak a hároméves államkötvényre érkezett, az ötévesből mindössze 300, a tízévesből pedig 380 millió forintnyi fogyott el.

Az sem túlságosan pozitív hír, hogy a tegnapi aukciókon emelkedtek az átlagos hozamok. A hároméves kötvényé ugyan csak 9 bázisponttal nőtt, 10,3 százalékosra, az ötévesé viszont 19 bázisponttal, 10,4, a tízévesé pedig 42 bázisponttal, 10,37 százalékosra emelkedett.

Ezek az értékek egyébként nagyjából megegyeznek a referenciahozamokéval, amelyek a három-tizenöt éves állampapíroknál szintén 30-40 bázisponttal emelkedtek tegnap. „A hozamemelkedés egyértelműen a forint gyengülésének köszönhető” – magyarázza Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.