BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Deficitgondok: Románia és Lengyelország körül is szorul a hurok!

Az Európai Bizottság szerdán azt javasolta, hogy az Európai Unió indítson deficiteljárást Lengyelország, Románia, Litvánia és Málta ellen is.

Nem elég az ígéret, gyakorlati intézkedéseket vár az Európai Unió Romániától - áll az Európai Bizottság közleményében a román költségvetési deficittel kapcsolatban.

Igaz, a deficiteljárásokat az EU felülvizsgálhatja: Magyarország és számos másik állam hiányrendezésének határidejét két évvel kitolták, 2011-re. Lengyelország 2012-ig, Málta az idei év végéig kapott haladékot.

Az említett országok mellett Írország, Görögország, Franciaország, Spanyolország és Nagy-Britannia is magas deficittel küzd, Brüsszel megítélése szerint.

Románia is az IMF hitelkeretére van utalva: múlt hónapban kapott egy több részletben érkező, összesen 20 milliárd eurós támogatást a szervezettől és az EU-tól. Így aztán ahogy azt Magyarország, vagy például Lettország esetében is láthattuk, a román politikai vezetők is kénytelenek lesznek teljesíteni az uniós elvárásokat. 

A napokban írtunk arról is: a válság következményei miatt Bulgária is az IMF-hez fordulhat segítségért.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.