BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mindenkit meglepett - Jelentősen erősödött a forint

Javuló nemzetközi hatásokra erősödtek a térségbeli devizák, közöttük is leginkább a forint.

Az eurót délután négy órakor 281,35 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben az előző délutáni 287,20 forinttal szemben. A nemzetközi piacokon már a kora reggeli kötések nyomán a 284,00-284,50 forintos sáv vált jellemzővé, és kilenc óra után jutott el az árfolyam 283 forint közelébe, majd délután 280 alá is lement.

A nemzetközi piacokon általában javult a befektetők kockázatvállalási hajlandósága, emelkedtek a nyersanyag árak, ami kedvez a feltörekvő devizáknak.

A dollár gyengült a nemzetközi részvényindexek és az olajár emelkedésével párhuzamosan. Az EKB keddre 1,3959 dollárban állapította meg az euró referencia árfolyamát a hétfői 1,3866 dollár után. A dollár gyengülése és az euró erősödése általában jól tükrözi a kockázatvállalási hajlandóság javulását a nemzetközi piacokon.

Egyes elemzések szerint a dollár erősödési pályája rövid távon elérte a tetőfokát és euró erősödési szakaszra lehet számítani. A Reuters hírügynökség által szakértők körében végzett felmérés a zloty erősödését jelzi. Áltagosan 4,48-as euró/zloty árfolyamot várnak a hó végére és 4,16-ot az év végére. Kedden délután négy órakor 4,4858 volt a zloty jegyzése a bankközi kereskedelemben. A zloty és a forint árfolyama általában szoros korrelációt mutat.

A kereskedők szerint a térségbeli devizákat a kockázatvállalási hajlandóság javulása mellett még külön megtámogatta a lettországi deviza leértékeléssel kapcsolatos aggodalmak eloszlása is. Közöttük is leginkább a forintot, mivel a magyar deviza bizonyult az egy hetes lat-krízis legnagyobb vesztesének. A lett deviza öt éve a legnagyobb egynapi árfolyam nyereségét könyvelhette el. A forint elkezdte visszanyerni pozícióit.

Erősítik a forintot a zloty/forint üzletek is, mivel viszonylag nagy tételben helyeznek át befektetéseket zlotyból forintba a forint kamatprémiuma miatt.

Kedveztek a forintnak a kedd reggel nyilvánosságra került magyar makrogazdasági adatok is, a javuló külkereskedelmi mérleg és a GDP-adat. Egyes elemzők szerint lassacskán az egész régióban megindulhat a fizetési mérlegadatok javulása.

A dollárt délután négy órakor 201,21 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben (1,3977 dolláros euró árfolyam mellett), szemen a hétfő délutáni 207,57 forinttal. A dollár jegyzése 200 forint alatt is járt a délután folyamán.

A svájci frankot 185,57 forinton jegyezték 189,26 forint után, 100 japán jen jegyzése pedig 206,58 forint volt 210,75 forint után.

Az állampapírok másodpiacán a forint erősödésével párhuzamosan mintegy 15 bázisponttal csökkentek a hozamok. A 3 éves lejáratú papírok hozama 10,20 százalék, az 5 és 10 éves papíroké 10,30 százalék körül van.

Az ÁKK keddi aukcióján a múlt hetinél lényegesen nagyobb, ám a két héttel korábbi szintet el nem érő érdeklődés mellett 5 bázisponttal 9,42 százalékra nőtt a 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozama.

Jelentősen megnövekedett, történetének eddigi legmagasabb szintjét érte el az MNB kötvények értékesítése a keddi aukción, így kiugró csúcsot ért el a forgalomban lévő kötvények állománya is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.