BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

ERM II: új belépőjelöltek

Erősödött a forint is a lengyel és a bolgár bejelentésre

Csütörtök estig a zloty 1,3, a forint pedig 1,1 százalékkal erősödött tegnap, elsősorban annak köszönhetően, hogy a lengyelek és a bolgárok is jelezték: még az idén belépnének az eurózóna előszobájának tekintett ERM II árfolyamrendszerbe.

Elemzők szerint a csatlakozás tervének hosszabb távon is pozitív hatása lehet a régiós devizákra, minden a kapcsolódó gazdaságpolitikai döntésektől, vagyis a tényleges elkötelezettségtől függ.

Egyelőre a felvétel kérdéses, a csatlakozásnak ugyan nincsenek formális kritériumai, de a lengyel gazdaság a válság nyomása alatt van, és a zloty volatilitása sem mérséklődött még oly mértékben, hogy a kialakítandó sávrendszer védelme könnyű feladatnak ígérkezne. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy Lengyelország a közelmúltban egyszer már kinyilvánította csatlakozási szándékát a rendszerhez, de később visszalépett.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.