BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína engedélyezi a jüan alapú elszámolást

A Kínai Központi Bank júliustól engedélyezi az export és import tevékenységet folytató vállalatoknak, hogy pénzügyi tranzakcióikat jüanban végezzék. A cél, hogy csökkenték a kereskedők dollárba vetett bizalmát és kiterjesszék a jüan szerepét a pénzpiacokon.

Kína azután kezdte támogatni a jüan nemzetközi kereskedelemben való használatát, miután Wen Jibao miniszterelnök márciusban kifejtette aggodalmait, hogy a gyengülő dollár veszteségeket okozhat az amerikai kinnlevőségekkel rendelkezőknek.

 

„A Kínában és a környező országokban található vállalatoknak viszonylag nagy árfolyamkockázattal kell szembenézniük a dollár és az euró közelmúltbeli ingadozásai nyomán” – áll a Központi Bank közleményében. A vállalatoknak jelenleg át kell váltaniuk a jüant dollárra vagy euróra, hogy a nemzetközi porondra léphessenek.

 

 

„Ez Kína első lépése a jüan világpénzzé válásához vezető úton.” – mondta Shi Lei, a Bank of China – a legnagyobb kínai valutakereskedő – elemzője. „Ez a lépés megvédi az exportálókat az árfolyamok ingadozásától, és növeli a jüan szerepét a nemzetközi pénzpiacokon.”

 

A Kínai Központi Bank beleegyezett, hogy 650 milliárd jüan – 95 milliárd dollár – értékben deviza-swap ügyleteken keresztül juttat jüant Argentína, Fehéroroszország, Hong Kong, Indonézia, Malajzia és Dél Korea gazdaságába.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.