BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Nem igaz, hogy részeg tengerészekként szórták a pénzt"

Az amerikai nagybankok dollármilliárdokat fizettek ki bónuszban a Wall Streeten kirobbant válság idején.

A Wall Streeten dolgozó vezető tőzsdei alkuszok és bankárok óriási bónuszokban és fizetésekben részesültek tavaly, miközben az alkalmazottaik a pénzügyi válság következményeitől szenvedtek - írja a The New York Times.

A legnagyobb állami mentőcsomagban részesülő pénzügyi cégek közül kilenc egyenként több mint egymillió dollárt fizetett ki bónuszként több mint ötezer alkusznak és bankárnak - tűnik ki abból a jelentésből, amelyet Andrew M. Cuomo, New York főügyésze hozott nyilvánosságra.

A Goldman Sachsnál például egyenként több mint egymillió dollár bónuszt kapott 953 alkusz és bankár, a Morgan Stanley pedig dollárban hétszámjegyű bónuszt fizetett 428 alkalmazottjának. Még az olyan gyengébb bankok is, mint a Citigroup és a Bank of America dollárban számolva milliós juttatásban részesítettek több száz alkalmazottat.

Robert A. Profusek, a Jones Day jogásza számos nagybankkal működött együtt a bónuszok megállapítása terén. Megfogalmazása szerint a közvéleményben az a kép él, hogy a bankárok "részeg tengerészek módjára" szórták a pénzt anélkül, hogy gondoltak volna a következményekre, holott ez egyáltalán nem igaz.

A főügyész szerint viszont különösen taszító, hogy a pénzintézetek állami segéllyel élték túl a válságot, mégis prémiumokat fizettek. "Ha veszteségesek voltak, honnan volt a pénz bónuszokra?" – tette fel a kérdést Andrew Cuomo.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.