BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szűk sávban ingadozott a forint árfolyama

A forint és a térségbeli devizák árfolyama szűk sávban ingadozott a nap folyamán, a piac új tájékozódási pontokat keres.

Az eurót hétfőn este fél hétkor 273,65 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben, szemben a péntek délutáni 272,10 forinttal. Az árfolyam nap közben 274 forint környezetében, egy-másfél forintos sávban mozgott.

Korrekciós szakaszba léptek a térségbeli devizák az előző heti, több havi rekordot döntő nyereségeiket követően. A forint a múlt hét közepén a 267 forintos euró árfolyam közelébe ért, ahol az idén január első napjaiban tartózkodott utoljára.

A térségbeli devizák árfolyamának erősödését a múlt héten csütörtökön a várttól messze elmaradó amerikai foglalkoztatási adatok állították meg, indokot szolgáltatva a profitkivételre és a negatív árfolyam korrekcióra.

A kereskedők szerint az értékpapír piacokon megtorpant a gazdasági krízis végének reményében megindult emelkedés, és az elkövetkező napok során a héten kezdődő második negyedévi vállalati eredmény beszámoló periódustól vár további tájékozódási pontokat a piac. A befektetői magatartás emiatt alapjában véve óvatos, kockázatkerülő, azaz a devizapiacokon főként a "befektetési mentsvárnak" tekintett devizákat, a dollárt és a jent részesítik előnyben.

A forint és a térségbeli devizák árfolyama az elkövetkező napokban jelentősebb régiós makrogazdasági támpontok híján az euró/dollár árfolyam alakulást követi majd, ami a forint esetében 272-275 forintos euró árfolyam sávot jelenthet.

A dollárt este fél hétkor 196,51 forinton jegyezték a péntek esti 194,65 forinttal szemben. A dollár erősödött az euróval szemben, az EKB hétfőre 1,3897 dollárban állapította meg az euró referencia árfolyamát a pénteki 1,4009 dollár után. Este fél hétkor 1,3924 volt a jegyzés a bankközi kereskedelemben.

A svájci frank jegyzése 180,60 forint 179,33 forint után, 100 japán jent délután 207,48 forinton jegyeztek 202,63 forint után. A jen befektetési mentsvár szerepének köszönhetően még a dollárral szemben is erősödött.

Az állampapírok másodpiacán a forint gyengülésével párhuzamosan kissé emelkedtek a hozamok a péntekihez képest: a 3 éves lejárat ÁKK referencia hozama 9,30 százalék (+6 bázispont), az 5 évesé 9,39 százalék (+9 bázispont) és a 10 évesé 9,30 százalék (+9 bázispont).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.