BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb megszorítások kellenek! Rekord magasságban az államadósság a briteknél

A brit állam adósságának teljes összege rekord magasságot, 799 milliárd fontot ért el, ez a brit GDP 56,.6 százalékának felel meg.

A 799 milliárd fontos összeg a legmagasabb, amelyet a vonatkozó adatok feljegyzésének 1974-es megkezdése óta mértek. Csak júniusban az újonnan felvette hiteleket összege 13 milliárd fontot ért el, ez csaknem kétszerese a tavalyi év hasonló időszakában mért rögzített adatnak. A számok a magasabb szociális költségeket és a bankmentés költségeit tükrözik vissza - jelenti a BBC.

Philip Shaw, az Investec vezető közgazdásza "ijesztőnek" nevezte a brit állam jelenlegi pénzügyi helyzetét, annak ellenére, hogy az elmúlt hónap egyenlege kedvezőbb az elemzői várakozásoknál. Véleménye szerint további fiskális megszorításokra lesz szükség.

Shaw szerint a hónapról hónapra alakuló statisztika volatilitása is azt jelzi: semmi ok az örömre. Hasonlóan vélekedtek az üzleti élet szereplői is, akik szerint bár az idei évre tervezett adósság egyelőre a pénzügyminiszter terveinek megfelelően alakul (erre az évre 175 milliárd fontnyi új adósságot prognosztizál Alistair Darling) a kormány nem dőlhet hátra.

A National Institute of Economic Social Research (NIESR) kutatószervezet azt jósolja , hogy további öt évbe is beletelhet, amíg az egy főre jutó jövedelem eléri a 2008 tavaszán kezdődött recesszió előtti szintet. A NIESR szerint a brit GDP idén még 4,3 százalékkal csökken, 2010-ben már 1 százalékkal, 2011-ben pedig már 1,8 százalékkal nő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.