BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Száz dollár fölé emelkedhet az olajár 2011 elejére

A kőolaj ára száz dollár fölé emelkedik legkésőbb 2011 elejére, mert a termelők nem lesznek képesek követni a kereslet növekedését, ezt jósolta egy amerikai elemző intézet hétfőn.

A Bernstein Research szerint a közeljövőben az olajár hordónként 75 dollár közelében marad. Jövőre - a növekvő kereslet hatására - már emelkedik a nyersolaj ára, és 2010 végén vagy 2011 elején már száz dollár feletti lesz.

Az elemző intézet abból indult ki, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint 2010-ben 2,5 százalékkal nő a globális GDP.

Tavaly júliusban a kőolaj ára rekord szintre, közel 150 dollárra emelkedett, majd decemberben mintegy 30 dollárra esett a recesszió mélyülésére. Hétfőn 71 dollár körül alakult a nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta hordónkénti ára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.