BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Háromévnyi biztosítási díjat fizettethetnek előre a bankokkal az USA-ban

A Szövetségi Betétbiztosítási Alap (FDIC) egy szokatlan lépéssel három évnek megfelelő díjat, összesen 36 milliárd dollárt kérhet előre az amerikai bankoktól, hogy így pótolja elapadó készleteit.

Az FDIC garanciaalapját a pénzintézetek befizetései tartják fent, segítségével kártalanítják az ügyfeleket a bankok csődje esetén. A tartalék azonban a válság kezdete óta jelentősen megcsappant.

Dollár milliárdok folytak ki az alapból, így a szervezet az AP-nek névtelenül nyilatkozó illetékesek szerint most háromévi díjnak megfelelő összeget kér előre a bankoktól.

Az amerikai pénzintézetek évente 12 milliárd dollárt fizetnek be az alapba és a jelen helyzetben szívesebben teljesítenek előre, mint hogy esetleg rendkívüli befizetésre kerüljön a sor a későbbiekben. Az FDIC most igyekszik a lehető legtöbb forrást mozgósítani, az ötletek között szerepel egy 500 milliárd dolláros kölcsön, amelyet a pénzügyminisztérium bocsátana a rendelkezésére. Sőt, felmerült, hogy az alap az egészséges bankoktól vegyen fel kölcsönt a gyengélkedő pénzintézetek megsegítésére.

Az FDIC vezetősége egyelőre nem kommentálta a hírt, de elemzők szerint valószínű, hogy inkább a bankoktól való kölcsönzés lehetőségét választják. Ha ugyanis a pénzügyminisztérium folyósítja a szükséges összeget, az egy újabb, az adófizetők által finanszírozott bankmentés érzetét kelti az amerikai polgárokban.

Ebben az évben 92 bank ment csődbe, az FDIC kasszájában pedig mindössze 10,4 milliárd dollár maradt, 1992 óta nem állt ilyen rosszul az alap.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.